DİJİTAL ŞİRKETLERÜRETİM

Turkcell IoT Platform IoT dünyasında ülkemize güç kazandıracak!

0

NB-IoT teknolojisi ve Turkcell IoT Platform ile güvenilir bilişim altyapısına sahip olduklarını belirten Desimal Elektronik Ar-Ge Direktörü Erhan Küçükgüzel, “Birbirini destekleyen bu iki teknolojiye dayalı geliştirdiğimiz cihazların pilli sensör ürünleri olması, NB-IoT’nin düşük güç tüketimi sayesinde mümkün oluyor.” dedi.

Erhan Küçükgüzel, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yoluna akademisyen olarak devam edecekken, “Üretmenin cazibesine kapılarak özel sektöre geri döndüm. 2006 yıllarında M2M konularındaki yükseliş dikkatimi çekti ve o gün bugündür, haberleşen makinalar ile ilgileniyorum. 2011 yılından bu yana, bu kulvarda ilerleyen Desimal Elektronik’te Ar-Ge Direktörü olarak görev alıyorum.” diyor.

Erhan Küçükgüzel’in Ar-Ge Direktörü olduğu Desimal, başarılı bir şekilde tamamladığı KOSGEB ve TÜBİTAK projesi ile, M2M alanındaki çalışmalarını ilk olarak enerji sektörüne odakladı. 2012 yılından bu yana Türkiye’nin hemen her bölgesine OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) Haberleşme Üniteleri üreten şirket, bu üniteleri elektrik sayaçlarına kablolu olarak bağlayarak sayaç verilerine internet üzerinden erişim sağlıyor. Desimal, elektrik sayaçları ile sınırlı kalmayan uygulama alanını; koruma röleleri, enerji analizörleri, PLC’ler gibi birçok nesneye kadar genişletiyor.

“Elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS alanındaki yeniliklerini çoğunlukla ilk kez birlikte geliştirdiği ve test ettiği bir donanım üreticisiyiz. Şimdi ise ekibimizdeki mühendis arkadaşlarım bayrağı devraldılar ve daha ileri taşıdılar.” diyen Erhan Küçükgüzel, gelecekte sayaçlara erişilebilirlik kazandırmaya devam ederken, bir yandan da nesnelerin interneti (IoT) dünyasının başka faaliyet alanlarında da yer almak için aynı heyecanla çalışmaya devam ettiklerini belirtiyor.

Müşterilerinize sunduğunuz çözümlerde bugün önde gelen hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz?

OSOS sektöründe haberleşme üniteleri, her türlü coğrafyada dağınık olarak kullanım alanı buluyor. Bu nedenle, ürünlerin haberleşme yeteneğini karşılamanın yanında, hücresel şebekeyle sağlıklı bağlantı kurması da aranan bir özellik olarak ortaya çıkıyor. 4G teknolojisi ile bu yıl yepyeni bir ürün ortaya çıkardık. Bu ürünümüz aynı zamanda, geriye doğru 3G ve 2G teknolojilerini de destekleyerek maksimum kapsama alanı sağlamak ve kullanım ömürlerini uzatmak üzere tasarlandı.

Desimal olarak, Turkcell’in öncülük ettiği iki teknolojinin nesnelerin interneti dünyasında ülkemize güç kazandıracağını düşünüyoruz : NB-IoT ve IoT Platform…

NB-IoT teknolojisi, IoT’nin gereği olan yüksek bağlantı sayısı ve düşük güç tüketimi sağlarken, Turkcell IoT Platform ise, uygulama alanında güvenilir bir bilişim altyapısının hızlı ve kolay oluşturulmasına imkan veriyor. Desimal olarak, birbirini destekleyen bu iki teknolojiye dayalı bir haberleşme ünitesi hazırladık, ayrıca farklı cihazların da hazırlığı içerisindeyiz. Bu cihazların önemli bir kısmının da pilli sensör ürünleri olması, NB-IoT’nin düşük güç tüketimi sayesinde mümkün oluyor.

Kullandığınız teknolojiler sayesinde yakın zamanda gerçekleştirdiğiniz başarılı projelerinizi dinlemek isteriz…

NB-IoT ve Turkcell IoT Platform özelliklerine sahip bir haberleşme ünitesini çok yakın bir zamanda, bir elektrik dağıtım şirketinde devreye alıyor olacağız. Diğer taraftan yine kısa bir dönem içerisinde 4G, 3G ve 2G teknolojilerine sahip haberleşme ünitemiz ile bir diğer elektrik dağıtım şirketi için üretim yapmak üzere anlaşma imzaladık. Ülkemizin OSOS altyapısı için hazırlanmış yerli bir haberleşme protokolünün geliştirilmesine katkıda bulunduğumuz diğer projemizle de uyumlu ilk ürünleri geçen yıl itibarıyla kullanıma sunduk. Ek olarak, ülkemizin geniş katılımlı Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) Projesi’nin de paydaşları arasında yer alıyoruz.

Turkcell IoT Platform bu noktada kurumunuza ve çözüme ne gibi katkılar sağladı?

Turkcell IoT Platform, öncelikle makine haberleşmesi katmanında verileri standart protokollere taşıyarak altyapıya bir düzen getiriyor. Bu düzen, maksimum sayıda bağlantıyı kaldırabilen ve yönetilebilir hale getiren bir yapı oluyor. IoT sistemlerinin 7/24 ayakta kalması için gerekli kısımlar, dünya genelinde bir uzmanlık ve tecrübe ile sunuluyor. Bir bakıma oyuna 1-0 galip başlamış oluyoruz. Güvenlik alanında da standartlar devreye giriyor ve halka açık internet şebekesinde dahi güncel mekanizmalar ve sertifikalar ile veri güvenliği sağlayabiliyoruz. Farklı müşterilerin erişim yönetimi de platform sayesinde sağlanıyor ve yönetici olarak, kullanıcılara farklı roller atayabiliyor, arayüzlerini özelleştirebiliyoruz.

Platform üzerinde birçok gösterim, raporlama, veri analizi mümkün olmakla birlikte, özel uygulamalar için zengin API desteği de mevcut. Harici uygulamalar, bu API’ler ile dışarıdan bağlanarak platformu kullanabiliyor.

Turkcell IoT Platform’un sağladığı tüm bu kolaylıklar ve platform destek ekibinin yardımları ile, Desimal olarak yeni ve farklı uygulamalara hızla adapte olmanın avantajını yaşıyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up