HaberlerYAPAY ZEKA

Microsoft, dünyadaki biyolojik çeşitliliği korumak için bir ‘Gezegen Bilgisayarı’ inşa ediyor

0

Girişim, Microsoft’un çevresel verileri toplamak için kullanılacak “Gezegen Bilgisayarı” olarak adlandırdığı projeyi geliştiren bir planı içeriyor. Projede aynı zamanda, Microsoft’un ortaklarının ve müşterilerinin işletmeleri hakkında daha sürdürülebilir kararlar almak adına yeni sistemler geliştirmek ve dağıtmak için yapay zeka teknolojileri kullanılacak.

Microsoft, dünyadaki biyolojik çeşitliliği korumak için bir ‘Gezegen Bilgisayarı’ inşa ediyor

Microsoft Başkanı Brad Smith, bir blog yayınında girişimin duyurulduğunu ve planın AI for Earth topluluğuna dünyanın dört bir yanından çevresel veri kümelerine daha iyi erişim ve bu bilgileri analiz etmek için bir bilgi işlem platformu sağlamak olduğunu açıkladı. Smith, “Gezegen Bilgisayarı, ortaklarımıza ve müşterilerimize organizasyon faaliyetlerinde çevresel karar vermede yardımcı olan dijital teknolojiyi geliştirmek ve dağıtmak için kullanacağız.” dedi.

AI for Earth, kuruluşlara çeşitli küresel çevresel zorlukları çözmelerine yardımcı olabilecek AI araçları ve becerileri sağlamak için 2017 yılında başlatıldı. Projenin arkasındaki fikir; değişen iklimleri azaltmak ve bunlara uyum sağlamaya yardımcı olmak, su kaynakları sağlamak, 10 milyar insana hızla büyüyen bir nüfusu sürdürülebilir bir şekilde beslemek ve biyolojik çeşitlilik kaybını önlemek için teknolojiden faydalanmaktır.

Topluluk tarafından şu ana kadar yapılan iyi çalışmalara rağmen Smith, çevresel verilere ve makine öğrenimi araçlarına daha fazla erişim ve çalışmaların başkalarıyla paylaşılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Smith, “Topluluğumuzun bir Gezegen Bilgisayarı için yeni bir bilgi işlem platformuna ihtiyacı var. Bu, insanlar ve makineler tarafından uzayda, gökyüzünde, karada ve suda toplanan trilyonlarca veri noktasına erişim sağlayacak bir platform.” diyor.

Ancak Smith, Gezegen Bilgisayar’ın “inanılmaz derecede karmaşık” olacağını ve Microsoft’un bilgisayarı tek başına inşa edemeyeceğini söyledi. Bu amaçla Microsoft, haritalama yazılımı ve konum istihbarat hizmetleri satan Esri ile ortaklığını genişletiyor. Fikir, önemli coğrafi mekansal veri kümelerini Microsoft Azure bulutu aracılığıyla kullanılabilir hale getirmektir, böylelikle veriler Esri’nin araçları kullanılarak analiz edilebilir.

Microsoft ayrıca arazi örtüsü haritalaması, arazi kullanımı optimizasyonu ve tür tanımlaması dahil olmak üzere belirli çevresel çözümlere yatırım yapacak.

Gezegen Bilgisayarı girişimi, Ocak ayında yapılan bir açıklamada Microsoft’un 2030 yılına kadar karbon ayak izini azaltmayı planladığını duyurdu. 2050 yılına gelindiğinde ise şirketin 1975’teki kuruluşundan bu yana işinin yaydığı tüm karbonun çevreden çıkacağı öngörülüyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up