Haberler

COVID-19 dünyasında robotik pazarı yükselişte

0

COVID-19 salgınında mobil robot teknolojisi, malzemeleri başarıyla dezenfekte etmek, izlemek, gözetlemek, taşımak ve teslim etmek için yeni kullanım örnekleri buluyor. ABI Research’e göre bu örnekler mıbil robot teknolojisinin pazar değerini 23 milyar dolara çıkaracak.

COVID-19 dünyasında robotik pazarı yükselişte

ABI analistine göre krizler, hem özel hem de devlet aktörleri adına yatırım ve dönüştürücü eylemle ilgili neyin mümkün olduğuna ilişkin algıları değiştiriyor. Analist, COVID-19 salgını geçtikten sonra robotların bir dizi uygulama ve pazarda yaygınlaştırılacağına parmak basıyor.

Koronavirüs, şirketlerin kamuya açık uygulamalar için robotları sergilemesi adına bir fırsat yarattı. 

Özellikle dezenfeksiyonun otomatikleştirilmesi, sağlık ve güvenliği korumanın önemli bir parçası haline geliyor. Tesisleri dezenfekte etmede kullanılan Ultraviyole (UV) ışıklı mobil insansız platformlar bu süreçte giderek yaygınlaşıyor. Danimarkalı şirket UVD Robots bu fırsattan faydalanarak hastaneleri dezenfekte etmek için robotların dağıtımını artırıyor. ABD merkezli Germ Falcon ise uçaklar için benzer bir UV dezenfeksiyon çözümü sunarken Çin’li TMiRob, Wuhan’da dezenfeksiyon robotları kullanıyor.

Sokağa çıkma kısıtlamalarını uygulamak ve güvenlik amacıyla gözetleme alanlarını geliştirmek için drone’lar da konuşlandırıldı. Havacılık ve drone şirketleri devlet kurumlarına satışları artırmak için bundan yararlanma fırsatı buluyor. Öyle ki ABI Research, küçük drone teslimat pazarının 2021 yılına kadar 414 milyon dolara ve 2030’a kadar 10.4 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Drone dağıtım pazarı, gelişmekte olan ülkelerdeki malzemelerin taşınmasıyla ilgili deneyim sunarken bu hizmeti benimseyen ülkelerde operasyonlarını artırabilir.

COVID-19, küresel imalat tedarik zincirinin önemli ölçüde yeniden değerlendirilmesine yol açıyor. Küresel ölçekte temel ekipman ve ilaçlar için ithalata bağımlılığı azaltmak isteyen hükümet temsilcileri krizi, iç pazarda daha fazla üretim kapasitesini yerleştirme kampanyasını canlandırma şansı olarak değerlendiriyor. Bu şans, hükümetler tarafından anahtar malların üretimini çeşitlendirmede robot endüstrisi için çok iyi olabilir çünkü bu değişiklikler, gelişmiş ülkelerdeki CAPEX ve verimlilik iyileştirmelerinde büyük artışlar gerektirecektir.

Analistlere göre daha yeni gelişmekte olan pazarları hedefleyen mobil robot satıcıları ve yazılım şirketleri için bu fırsatlar, ekonomik durumun yanısıra ulusal acil durumlarla başa çıkmak için robotiklerin önemini vurgulamak adına büyük bir şans.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up