HaberlerYAPAY ZEKA

Intel’in yeni nöromorfik Pohoiki Springs sistemi 100 miyon yapay sinir hücrelerine sahip

0

Nöromorfik donanım, insan beyninin hesaplamaları hızlandırmak için bilgiyi işleme biçimini taklit etmeye çalışıyor. Teknoloji hala deneysel ancak Intel ve sahadaki diğer oyuncular, beyin ilhamlı sistemlerin bir gün yapay zeka ve makine öğrenimi gibi iş yükleri için geleneksel sunuculardan daha iyi performans sağlayacağını umuyorlar.

Intel’in yeni nöromorfik Pohoiki Springs sistemi 100 miyon yapay sinir hücrelerine sahip

Pohoiki Springs Intel’i bu hedefe bir adım daha yaklaşıyor. 100 milyon nöron sistemi yaklaşık beş standart sunucunun büyüklüğünde ve 300 watt güç tüketiyor aynı zamanda makinenin beyinlerini oluşturan Intel’in Loihi nöromorfik yongalarının 768’ini topluyor.

Loihi, 130.000 yapay nöronda düzenlenmiş 2 milyardan fazla transistör içeren 14 nanometre tasarımına dayanır. Bu nöronlar, dört ek kontrol çekirdeğinin yardımıyla operasyonları koordine eden toplam 124 çekirdek oluşturur.

Loihi gibi nöromorfik yongalar, derin öğrenme iş yüklerini AI için optimize edilmiş diğer işlemcilerden farklı şekilde çalıştırır. Intel’in çipindeki yapay nöronlar, organik nöronlar gibi birbiriyle yakından bağlantılıdır ve verileri, bazı araştırmacıların nöronların çalışma şekli olduğuna inandıkları diken olarak bilinen nispeten basit sinyaller şeklinde iletirler. Sivri uçlar, belirli sorunları 10.000 kat daha az güç kullanarak normal bir işlemciden 1.000 kat daha hızlı çözmeyi mümkün kıldığına kadar son derece verimli bir ortamdır.

Nöromorfik çip tasarımları da dikkate değer bir avantaja daha sahiptir. Düzenli bir işlemci birlikte çalıştığı bilgileri ayrı bellek alanlarında saklarken, Loihi’nin hafızası, verilerin gitmesi gereken yere daha hızlı gitmesini sağlamak için doğrudan yapay nöronlarına ve sinapslarına yerleştirilir.

Pohoiki Springs’in 768 yerleşik Loihi birimleri, önceki en büyük nöromorfik sistemi 68 çip içeren Intel için önemli bir ölçeklenebilirlik kilometre taşını temsil ediyor. Intel, Pohoiki Springs’i bulut yoluyla 90 akademik gruptan ve nöromorfik donanımı kullanmak için algoritmalar geliştiren şirketlerden oluşan bir ağa sunacak. 

Intel’in ticarileştirme cephesinde büyük planları var. Intel’e göre Loihi için ilk uygulamalar, kameralardan ve otomatik sürüşlü araç sensörlerinden gelen verilerin gerçek zamanlı analizi gibi kenar işleme kullanım durumları olacak. Şirket, zamanla Intel’in yarı iletken üretimindeki ilerlemenin, Loihi mimarisini mobil cihazlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilecek kadar küçülmesini mümkün kılacağını umuyor.

Uç işlemeye odaklanma, Intel’in neden sadece Pohoiki Springs gibi büyük nöromorfik sistemleri değil, aynı zamanda küçük ölçekli uygulamaları da geliştirdiğini açıklıyor. Şirket, çabalarının meyvelerini aldıklarını açıkladı. Intel, 10 tehlikeli kimyasalın kokusunu tanımak için Loihi çipini başarıyla eğittiğini söyledi.

Intel aynı zamanda uzun vadeli rekabetçiliğini sağlamak için aynı anda birden fazla ortaya çıkan çip tasarım yaklaşımını takip ediyor. Teknoloji devi son zamanlarda veri merkezleri için AI hızlandırıcıları yapan Habana Labs adında bir girişim satın almak için 2 milyar dolar harcadı. 

Intel ayrıca Horse Ridge kriyojenik kontrol sistemi gibi bunları optimize etmek için kuantum bilgi işlem çipleri ve teknolojileri de geliştiriyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up