Haberler

Dünyanın en sıra dışı meyvesi, bir dizüstü bilgisayarı saniyeler içinde şarj edebilir

0

Sydney Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, elektrik depolayabilen ve daha sonra hızlı şarj için kullanılan enerji depoları oluşturmak için meşhur kokulu meyve durian ve jak meyvesini kullandıkları bir yöntem geliştirdiler.

Durian ve jak meyvesi, şarj cihazlarının yerini alıyor

Sydney Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Fakültesi’nden profesör Vincent Gomes, yeni yöntem hakkında “Durian ve jak meyvesi kullanarak meyvelerin atık kısımlarını (biyokütle), elektriği verimli bir şekilde depolamak için kullanılabilen süper kapasitörlere dönüştürdük.” diyor.

Süper kapasitörler, küçük cihazlarda büyük miktarda enerjinin depolanmasına izin veriyor ve enerjiyi sorunsuz bir şekilde yönetiyor. Daha sonra telefonları, tabletleri ve hatta dizüstü bilgisayarları birkaç saniye içinde şarj edebiliyor.

Akülerle karşılaştırıldığında süper kapasitörler sadece cihazları çok hızlı şarj etmekle kalmıyor, aynı zamanda geleneksel cihazlardan daha büyük şarj döngüleri büyüklüklerinde de şarj edebiliyor. 

Mevcut süper kapasitörler, aktif karbondan üretiliyor. Fakat bir meyveyi güçlü bir güç depolama birimine dönüştürmek için başka bir tür dönüşüme ihtiyaç duyulduğundan, suda ısıtma ve meyvenin biyokütlesinin dondurarak kurutulmasında kullanılan toksik ve tehlikeli olmayan çevreci bir mühendislik yöntemini kullanılarak, durian ve jak meyveleri istikrarlı karbon aerojellerine dönüştürüldü.

Araştırma ekibi daha sonra elektrotlar yapmak için meyveden türetilen aerojelleri kullandı. Elektrotlar, enerji depolama kapasiteleri açısından test edildi ve ‘istisnai’ bulundu.

Araştırmacılar, durian ve jak meyvesinin benzersiz özellikleri ve süper kapasitörler olarak iki katına çıkma başarıları göz önüne alındığında, geleneksel mekanik şarjlardan daha üstün olabileceğini iddia ediyorlar.

Vincent Gomes, “Küresel ısınmaya katkıda bulunmayan sürdürülebilir kaynaklı malzemeler kullanarak enerji yaratmanın ve depolamanın yollarını acilen keşfetmemiz gereken bir noktaya geldik.Bununla ve dünyanın hızla tükenmekte olan fosil yakıt tedariğiyle karşı karşıya kalan doğal olarak türetilmiş süper kapasitörler, yüksek verimli enerji depolama cihazlarının geliştirilmesine öncülük ediyor.” şeklinde konuşarak projenin küresel önemine dikkat çekiyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up