Haberler

IBM, blockchain yardımıyla drone hırsızlığını önleyecek patent aldı

0

Amazon, FedEx ve DHL, paketleri doğrudan müşterilerin kapısına teslim edecek insansız hava araçları oluşturma sürecinde. Amazon ve diğer şirketler insansız hava araçları kullanarak paket sunmaya başladıkça, drone navigasyon sistemine girerek teslimat yapan drone’ların bir şekilde yeniden yönlendirilebileceği veya ele geçirilebileceği ve teslim etmek istenilen paketlerin çalınabileceği yönünde artan bir endişe var.

IBM, blockchain yardımıyla drone hırsızlığını önleyecek patent aldı

IBM, “drone ile anonim hırsızlığı önlemeyi” amaçlayan blockchain tabanlı bir sistem için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nden (USPTO) bir patent aldı. Bu yeni program, blockchain platformunu kullanarak teslimat bilgilerini yüklerken, drone’un kalkışını ve yüksekliğini kontrol ediyor, takip ediyor. Patent, paketlerin teslim edilmesini sağlamak ve insanların kişisel drone’larından kaynaklanan bir çarpışma olmaması da dahil olmak üzere iki hedefi gerçekleştirmek üzere tasarlandı.

Sorunu çözmek için IBM, rakımda bir değişiklik olup olmadığını anında bildiren bir Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörüne sahip paketler yerleştirecek. Bu gibi bir durum meydana geldiğinde, sensör sürekli olarak paketin alıcısına ve dağıtıcıya drone’un irtifasında ve yönündeki herhangi bir değişikliği bildirecek. Bu bildirim, uçağı yeniden yönlendirmek veya paketi geri almak için ne tür bir işlem yapılması gerektiğini belirlemek için paketlerin distribütörüne bolca zaman tanıyacak.

Paketleri teslim etmek için drone’ların kullanımı nispeten yeni bir hizmet süreci ve şu anda bu teknolojinin ne kadar gerekli olduğu bilinmiyor. Üstelik bu drone’ların hırsızlar veya bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmesinin ne kadar sorun olduğunu gösteren herhangi bir veri bulunmuyor.

Ancak IBM, hem dağıtım zincirlerinin hem de müşterilerin insansız hava araçlarının bu paketleri sunmak için “güvenilir varlıklar” olmasını sağlayacağına inanıyor. Blockchain teknolojisinin kullanımının IBM tarafından bu hedefe ulaşmak için en yüksek düzeyde emniyet ve güvenlik sağladığı düşünülüyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up