Haberler

Fujitsu, Mart 2020’de PRIMEHPC süper bilgisayarlarını piyasaya sürecek

0

PRIMEHPC FX1000 ve PRIMEHPC FX700 modellerinin her ikisinde de Fujitsu ve RIKEN tarafından ortaklaşa geliştirilen Fugaku süper bilgisayar teknolojisini kullanıyor.

Fujitsu, Mart 2020’de PRIMEHPC süper bilgisayarlarını piyasaya sürecek

Her iki ürün de süper bilgisayarlar için Arm v8-A mimarisinin bir uzantısı olan Ölçeklenebilir Vektör Uzantısını (SVE) benimseyen dünyanın ilk CPU A64FX’i ile donatıldı.

A64FX, Fujitsu’nun bugüne kadar geliştirdiği watt başına yüksek performans sağlayan yüksek performanslı, düşük güçlü CPU tasarımını devralarak geliştirildi. CPU, Fujitsu’nun yüksek performanslı bir kalıp yığın belleği olarak tanımladığı HBM2’yi kullanarak yüksek bir bellek bant genişliği elde etmekle kalmıyor, aynı zamanda derin öğrenme gibi teknolojilerde önemli olan yarı hassasiyetli aritmetik ve çoklu ekleme işlemlerini de yapabiliyor.

Fujitsu, bu sayede yeni süper bilgisayarların AI alanındaki kullanımını genişletmesini bekliyor.

FX1000, 1.3 exaflop’tan fazla teorik bilgi işlem performansı sağlayan büyük sistemler oluşturabilir. Bu model, yüksek performans ve soğutma dahil toplam enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan bir su soğutma sistemi kullanıyor. Büyük konfigürasyonlarda maksimum ölçeklenebilirlik için Fugaku ile aynı Tofu interconnect D’yi destekliyor.

FX700 ise süper bilgisayar sistemleri için standart teknolojilere dayanıyor. InfiniBand’ı HPC ara katman yazılımı için bir ara bağlantı ve açık kaynaklı yazılım (OSS) olarak destekliyor. Bir hava soğutma sistemi ve standart bir sunucu rafına monte edilebilen bir kasa benimseyerek bu model, müşteriler için kolayca dağıtılacak şekilde tasarlandı.

Fujitsu, yüksek performanslı süper bilgisayarlar geliştirip sunarak, sosyal sorunların çözümüne, ileri araştırmaların teşvik edilmesine ve kurumsal rekabetçiliğin artırılmasına katkıda bulunmaya devam etmek istiyor. Özellikle şirket, yeni ilaçlar geliştirme, afet önleme ve azaltma yoluyla güvenli bir toplum yaratma ve yeni malzeme ve üretim geliştirmede prototip oluşturmamayı hedefliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up