HaberlerYAPAY ZEKA

Araştırmacılar ‘sevecen’ bir yapay cilt geliştirdi

0

Bristol Üniversitesi ile Telecomm ParisTech ve Sorbonne Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çok katmanlı silikon bir zar kullanarak yapay cildi geliştirdi. Zar bir hypodermis katmanı, bir iletken elektrot tehditleri katmanı ve bir yüzey dokulu katman içeriyor.

Bu katmanların hepsi yapay cildin gıdıklama, okşama, bükme, sıkma gibi hareketleri ve dokunuşları algılamasının yanı sıra kullanıcıların baskı ve konum dokunuşlarını tespit edebilmesini sağlıyor.

Araştırmacı ve baş yazar Marc Teyssier, yapay cildin robotik içinde geniş çapta çalışıldığını söyledi. Cilt güvenlik, algılama veya kozmetik hedeflere odaklanıyor.

Araştırmacılar ‘sevecen’ bir yapay cilt geliştirdi

Araştırmacılar skin-On arayüzündeki dokunma hareketlerinin insanlar veya sanal karakterlerle bilgisayar aracılı iletişim için nasıl anlamlı mesajlar ilettiğini göstermek için bir telefon kılıfı, bilgisayar dokunmatik yüzey ve akıllı saat yarattılar.

Araştırmacı ve baş yazar Marc Teyssier yeni ürünü şöyle açıklıyor: “Akıllı telefonların ana kullanımlarından biri metin, ses, video veya bir kombinasyon kullanarak aracılı iletişimdir. Kullanıcıların yapay cilt üzerinde zengin dokunsal duygular ifade edebilecekleri bir mesajlaşma uygulaması hayata geçirdik. Dokunmanın yoğunluğu emojilerin boyutunu kontrol ediyor.” Teyssier, cildin gıdıklandığını gösterirken sert bir tutuşun öfkeyi ilettiğini ve dokunulduğunda sürpriz bir emoji yarattığını söylüyor. Teyssier ayrıca bu çalışmanın insan ve makine arasındaki kesişimi araştırdığına değiniyor.

Araştırmacılar artık cildi saç gibi şeylerle daha da gerçekçi hale getirmek istediklerini ve hatta hem deride hem de onunla etkileşime girenlerde tüylerini tetikleyebilecek sıcaklık sensörleri yapmak istediklerini söylüyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up