HaberlerYAPAY ZEKA

AI yetenekleri küresel IoT’nin benimsenmesini güçlendiriyor

0

SAS, Deloitte ve Intel, IDC’den gelen girdilerle 450 iş liderine IoT ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanımları hakkında sorular sordular. Geribildirimler, ankete katılanların yüzde 90’ının IoT operasyonlarında (AIoT) değer beklentilerini aşan AI kullandığını ve sadece IoT kullananlardan daha rekabetçi hale geldiğini gösteriyor.

AI yetenekleri küresel IoT’nin benimsenmesini güçlendiriyor

AIoT, bağlı IoT sensörü, sistem veya ürün verileriyle birlikte AI teknolojilerinin yardımıyla karar verme olarak tanımlanıyor. AI teknolojileri ise derin öğrenme, makine öğrenmesi, doğal dil işleme, ses tanıma ve görüntü analizini içeriyor.

Yapılan ankette üst düzey liderlerin yüzde 79’u IoT proje kararlarına katılıyor ve bu liderlerin yüzde 92’si AIoT değerinin beklentilerini aştığını söylüyor. Şirketlerin yüzde 68’i elektronik tablolar ve diğer AI dışı teknolojiler aracılığıyla günlük operasyonel kararları bildirmek için IoT verilerine güveniyor.

Katılımcıların sadece yüzde 12’si planlama kararlarını bildirmek için IoT kullanıyor ancak AI resme girdiğinde, günlük planlama için verileri kullanan katılımcıların oranı yüzde 31’e yükseliyor.

SAS işletme görevlisi başkanı Oliver Schabenberger, bu sonuçlara bakıldığında IoT verileriyle çalışan kuruluşların, verilerden gerçek değeri elde etmek istiyorlarsa, AI ve analitik gereksinimlerine ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Oliver Schabenberger’a göre en başarılı IoT operasyonlarının aslında AIoT operasyonları olduğunu söylemek mümkün.

Ankete göre katılanların yüzde 34’ü artan gelirin AIoT kullanmanın en büyük hedefi olduğunu belirtti. Yenilik yapma yeteneğini geliştirmek (yüzde 17,5), müşterilere yeni dijital hizmetler sunmak (yüzde 14,3) ve işletme maliyetlerini azaltmak (yüzde 11,1) katılımcılar için ana hedeflerdi.

Intel Amerika’nın veri bilimi başkanı Melvin Greer, AI ve IoT’nin artık ayrı bir teknoloji olmadığını söylüyor. Melvin Greer, “AI, IoT cihazlarının veri topladığı veya oluşturduğu bir IoT ortamında döngüyü kapatıyor ve AI, bu verilere dayalı önemli seçimleri ve eylemleri otomatikleştirmeye yardımcı oluyor.” diyor.

Greer, bugün IoT kullanan çoğu kuruluşun, IoT varlıklarında neler olup bittiğini görmeye başlayabilecekleri yalnızca ilk “görünürlük ”aşamasında olduğunu belirtiyor. Ancak kuruluşların daha sofistike ve daha güçlü AI yetenekleri gerektiren güvenilirlik, verimlilik ve üretim aşamalarına doğru ilerlediklerini ekliyor.

Ankette, iş zekası (yüzde 33), gerçek zamanlıya yakın izleme ve görünürlük (yüzde 31) ve duruma dayalı izleme (yüzde 30), IoT projeleriyle kullanılan analiz teknikleri listesinin en üst sıralarında yer aldı.

AIoT yeteneklerini geliştiren şirketler, operasyonları hızlandırma, yeni dijital hizmetler sunma, çalışanların verimliliğini arttırma ve maliyetleri düşürme gibi kritik kurumsal hedefler arasında daha güçlü sonuçlar rapor ediyor.

Örneğin, AI’sız işlemleri hızlandırmak için IoT verisini kullanan şirketler yüzde 32 oranında bir artış gösterirken; karışıma AI hızını ekleyen şirketler hızlarını yüzde 53 artırdı.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up