HaberlerYAPAY ZEKA

İfade analiz eden bir AI, iş adaylarını seçiyor

0

Bir ABD firması, iş adaylarının video röportajlarındaki performansını analiz etmek ve Unilever’in de dahil olduğu şirketler için ilk aday elemelerini yapmak için yüz ifadesi yazılımlarını kullanıyor. Hirevue yazılımı, en iyi adayları seçmek için yüz ifadelerini ve dili analiz ettiğini iddia ediyor. İş arayanlar bu yapay zekayla, bir dizüstü bilgisayarın veya cep telefonunun önüne oturarak ve otomatik bir video görüşmesi tamamlayarak görüşüyor.

Unilever, iş görüşmelerini değerlendirmek için AI kullanarak işverenlerden tasarruf sağlıyor

Hirevue, İngiltere’deki şirketler için 100 bin röportaj gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Analizin çoğu dil-kelime seçimi, ses tonu, konuşma hızı ve cümle uzunluğu esas alınarak yapılıyor. Ancak yazılım aynı zamanda gülümseme, kaşlarını çatma gibi yüz ifadelerine de bakıyor. Sistem, mezun adayların yüz ifadelerini, beden dilini ve kelime seçimini ölçüyor ve bunları iş başarısını öngören özelliklere göre kontrol ediyor. Adaylar daha sonra 1-100 puan sisteminde sıralanıyor. 

Adaylara video görüşmelerinin isteğe bağlı olduğunu ve adaylardan video görüşmelerini değerlendirmek için kullanılan otomatik karar vermelerine izin vermeleri veya izin vermemeleri istendiğini söyleniyor. Önceden nasıl hazırlanacakları hakkında bilgi de gönderiliyor ve tercih ettikleri takdirde “yetenek danışmanı” ile konuşmayı seçebiliyorlar.

Hirevue, bir insan işvereninin olası kaprislerine göre sistemin daha az önyargılı olduğunu iddia ediyor. Ancak İngiltere gizlilik topluluğu Big Brother Watch bu fikri, “veri toplama” uyarısı olarak nitelendiriyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up