HaberlerYAPAY ZEKA

Chrome, görme engelli ve görme sorunu olan kullanıcılara görüntüleri tanımlamak için AI kullanacak

0

İnternet, görme engelli veya az gören insanlar için gezinmede birtakım zorluklara neden olabilir. İnternetteki içeriğin büyük bir kısmı görseldir ve web sitesi oluşturucuları görüntülerini etiketlemek için alt metin kullanmadıkça ekran okuyucu veya Braille ekran kullanıcılarının ne gösterdiklerini bilmeleri zordur.

Sorunu ele almak için Google, Chrome’u görüntüleri tanımak ve gösterdikleriyle ilgili metin açıklamaları sunmak için makine öğrenmesini kullanacak yeni bir özellik olduğunu duyurdu. Kullanıcıların resimleri anahtar kelimeye göre aramalarını sağlayan aynı teknolojiye dayanıyor ve resmin açıklaması otomatik olarak oluşturuluyor.

Chrome, görme engelli ve görme sorunu olan kullanıcılara görüntüleri tanımlamak için AI kullanacak

Chrome erişilebilirlik ekibinde kıdemli bir program yöneticisi olan Laura Allen, “Şu anda ne yazık ki web üzerinde hala milyonlarca ve etiketlenmemiş görüntü var.” diyor. Kendisinde de görme bozukluğu olduğu için bu sorunu daha iyi anlıyor. 

Chrome’un bu özelliği yalnızca sözlü geri bildirim veya Braille çıktıları veren ekran okuyucularıma sahip kullanıcılar için kullanılabiliyor. Görüntü açıklamaları ekran okuyucu tarafından okunacak ancak ekranda görsel olarak görünmeyecek.

Chrome’da görüntü açıklamalarını etkinleştirmek için ayarlar sayfasının altında Ayarlar>Gelişmiş>Erişilebilirlik bölümüne gidilerek “Google’dan Resim Açıklamaları Al”ı aktif etmek yeterli oluyor. Bu özellik ayrıca içerik menüsünü getirmek için sağ tıklayıp “Google’dan Resim Açıklamaları Al”ı seçerek tek web sayfaları için de etkinleştirilebiliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up