BÜYÜK VERİHaberlerSİBER GÜVENLİK

Sürekli veri korumanın işletmeler için 4 faydası

0

2019 Telstra Güvenlik Raporuna göre 2018’deki bir ihlal nedeniyle Avustralya’daki işletmelerin yüzde 65’i kesintiye uğradı. Ayrıca Ponemon Enstitüsü, veri ihlali ortalama maliyetinin işyerindeki üretkenlik kaybı, risk altındaki grup imajı ve bozulmuş iş verilerinden dolayı 1.99 milyon dolar olduğunu iddia ediyor.

İşletmeler neden veri kaybediyor?

İşletmelerin veri kaybetmesinin altında çalışanlar tarafından açılan kötü amaçlı bir e-postadan sunucularla ilgili sorunlara kadar birçok nedeni vardır. Nedeni ne olursa olsun aksama süresi işin performansını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Buradaki en kritik husus, işletmelerin bir olay müdahale planına yatırım yapmamaları oluyor. Tam da bu noktada Telstra tarafından yapılan güvenlik çalışması, her 4 şirketten 1’inin siber saldırı için hazır olmadığını gösteriyor.

Virüsten korunmak için sadece yazılım kullanmak, ne yazık ki bugünün karmaşık siber saldırılarına karşı güvende olunduğu anlamına gelmiyor.

Verileri korumak ve bir veri ihlalinde hayatta kalabilmek için yapılan her şeyi yedeklemek gerekiyor. En etkili ve güvenilir seçeneklerden birisi de sürekli veri korumasıdır.

Veri koruması nedir? Faydaları nelerdir?

Bugün buluta geçiş, her şekil ve büyüklükteki işletmeler için kaçınılmaz hale geldi. Şirketlerin farklı gereksinimlerine bağlı olarak çok sayıda bulut hizmeti seçeneği vardır. Açık bulutlar daha ekonomik olduğu için sınırlı bir bütçeyle faaliyet gösteren birçok genç şirketin ve küçük işletmenin ilk tercihi oluyor.

Çevrimiçi performansı en üst düzeye çıkarmak ve veri güvenliğini sıkılaştırmak için özel bulut sağlayıcıları da seçilebilir. Ayrıca özel ve genel bulut altyapılarının özelliklerini birleştiren hibrit bulutlar da vardır. Ancak buluta geçişe paralel olarak siber güvenlik riskleri de artıyor. 

En yüksek veri güvenliğini sağlamak için işletmelerin düzenli veri yedeklemesi yapması gerekiyor.Bu nedenle birçok işletme çok daha gelişmiş bir sürekli veri koruma (CDP) yedeklemesine geçiyor.

CDP’lerin çalışma şekli oldukça basittir. Ağın arka planında çalışır, verilerde yapılan değişiklikleri okur ve neredeyse anında yedekler. Bu, daha verimli veri depolama, sunucu performansı üzerinde bir etkisi olmadığı ve ayrıntılı veri kurtarma anlamına gelir. Veri erişilebilirliğini ve şeffaflığını artırmak için yedekler bulut ortamında korunabilir.

CDP’lere yatırım yapmanın faydaları:

Sunucu performansı üzerinde minimum etki

Eski usül yedekleriyle ilgili önemli sorunlardan biri, çok daha fazla veri okudukları ve depoladıkları için daha yüksek kurtarma noktası hedefidir(RPO). Depolanması gereken artan veri miktarıyla, her bir geleneksel yedekleme daha da yavaşlar ve genel sunucu performansına zarar verebilir.

Tam da bu nedenle çoğu kuruluş, hafta sonları gibi düşük faaliyet dönemlerinde bu kadar uzun yedeklemeleri planlamayı seçer. Veriler bu sırada korunmasız kalacağından bu bazı güvenlik risklerine yol açabilir. Dahası, sistem herhangi bir yedekleme hatası yaşarsa, mesai saatleri dışında bir BT ekibinden destek alınması gerekecektir ki bu da bakım maliyetlerinin de artacağı anlamına gelir.

Özetle CDP yedekleri, değiştirilmiş blok izleme olarak adlandırılır. Bunun anlamı verilerin sürekli olarak depolama alanına yazıldığı gibi çoğaltılmasıdır. Sunucular, iki yedekleme arasında gerçekleşen yalnızca artımlı değişiklikleri işlemelidir. Bu da bir kerede çok büyük miktarda veri saklamanmasına gerek kalmayacağı anlamına gelir.

Daha verimli veri depolama

Verileri CDP kullanarak depolamak hiç şüphesiz oldukça basittir. Hiçbir anlık görüntü oluşturulmadığından CDPdisk alanları önemli ölçüde koruyabilir. Yani sürekli veri koruma yedekleriyle, temelde yalnızca bir kez tam yedekleme yapılır.

Daha sonra ek disk alanı kullanmadan mevcut verileri tekrar tekrar kullanılır. En önemlisi de disk alanını boşaltmak aynı zamanda bulut depolama planını da etkileyebilir ve depolama maliyetini daha hesaplı tutar.

Veri kurtarma işlemini iyileştirme

Geleneksel yedeklemelerin en büyük dezavantajlarından biri veri güvenliğidir. Yani her gün 20:00’de planlanan yedeklemeler, ertesi gün boyunca oluşturulan verilerin bir sonraki yedeklemeye kadar korumasız kalacağı anlamına gelir. Bu nedenle sunucu bozulursa veya bir siber saldırı yaşarsanırsa veriler kaybolabilir.

CDP, dergi temelli çoğaltma teknolojilerini kullandığından farklı çalışır. Veriler oluşturulduğu anda kaydedilir. Bu nedenle yedekleme sistemi her zaman açıktır, daha ayrıntılı veri depolama sağlar ve anlık görüntüye dayalı alternatiflerden daha düşük RPO’lara sahiptir, yani veri kaybı olmaz.

Granüler yedeklemeler sağlama

Yanlışlıkla silinen bir dosyanın veya belgenin önceki bir sürümü görüntülenmek istendiğinde ne olacağını merak konusudur. Bu noktada CDP çözümlerinin her dosyanın birden fazla sürümünü depolaması yardıma koşar. Bu sayede bir çalışan tüm sistemi geri yüklemek zorunda kalmadan dosyanın önceki sürümlerini bulmak için bir gün, hafta veya ay geri gidebilir.

Sizin seçiminiz

Veri kurtarma işlemlerinin yanı sıra yedekleme ayrıntı düzeyinin çok çeşitli faktörlere bağlı olarak çok değiştiğini bilmek gerekiyor. CDP’ye yatırım yapmanın maliyeti de artabilir çünkü pahalı donanıma yatırım yapılmasını gerektirir.

Ancak bu, uzun vadede işletmelere birçok yönden fayda sağlayabilecek bir yatırımdır. Gerçek zamanlı veri izleme ve korumasından sofistike veri kurtarma işlemlerine kadar CDP’nin eski yedeklemelere kıyasla sayısız avantajı vardır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up