MakalelerSİBER GÜVENLİK

Size uygun en iyi Android şifre yöneticisi hangisi?

0

İçinde bulunduğumuz dönemde online hesaplarınızı yönetmek ve korumak her zamankinden daha zor. Durum böyle olunca bir şifre yöneticisi kullanmak kesinlikle hesaplarınızı korumanın en etkili yollarından biri haline geliyor.

Peki ama neden? Nedeni aslında çok basit. Aynı şifreyi tekrar tekrar kullanmak, verilerinizin ele geçirilme riskini oldukça arttırır. Kötü amaçlı birisi herhangi bir web sayfasındaki şifrenizi ele geçirmiş olursa kullanmış olduğunuz diğer tüm hesaplarınız aynı şekilde büyük bir risk altına girmiş olacaktır. Bu her zaman böyle olmuştur ve böyle olmaya da devam edecektir.

Yaptığınız her işlem için şifre gerektiren bir online dünyada hemen hemen her güvenlik uzmanı aynı fikirde. Böyle bir dünyada kendinizi güvenli tutmanın anahtarı, uzun ve rastgele belirlenmiş şifrelere dayanmaktadır(eğer mümkünse iki adımlı doğrulama da kesinlikle kullanılmalıdır). Tek bir hesap için bile bu şekilde belirlenmiş bir şifreyi hatırlamak zaten yeterince zorken düzinelerce hesabın şifrelerini akılda tutmak neredeyse imkansız olabiliyor.

İşte parola yöneticileri tam da bu aşamada devreye giriyor. Parola yöneticileri tüm bu bilgilerin depolanabilmesini ve izlenebilmesini mümkün kılıyor. Bir şifre yöneticisi kullanarak tek bir ana şifreyi hatırlamanız tüm diğer hesaplarınızda kullanmış olduğunuz şifrelere erişebilmenizi mümkün kılar.

Ancak size en uygun şifre yöneticisinin hangisi olduğunu bulmak o kadar da kolay değil. İşte arasından kendinize en uygun olanı bulabileceğiniz Android şifre yöneticileri:

LastPass

Tüm Android şifre yöneticilerini arka arkaya sıraladığınızda arasından bir tanesini hemen kendini gösteriyor: LastPass. Sezgileri oldukça kuvvetli ve kullanımı da oldukça kolay olan bu uygulama, tüm Android deneyimi boyunca stabil bir şekilde çalışmaya devam eder.

Özüne bakıldığında bu uygulama, herhangi bir web sayfasında oturum açmak için gerekli olan bilgilerinizi saklar ve istendiğinde bu bilgileri otomatik olarak doldurmayı basit bir hale getirir. LastPass, kullanıcıya hızlı ve güvenilir yanıtlar sağlamak için Android’in otomatik doldurma özelliği ile birlikte entegre olarak çalışabiliyor.

 

LastPass, temel özelliklerin ötesinde kullanışlı seçeneklerle doludur. Uygulamanın karmaşık bir şifre üreticisi ve güvenliğinizi arttırabileceğiniz öneriler sunan bir güvenlik analizi özelliği de bulunuyor. Örneğin, zayıf şifreleri güçlendirerek veya birden fazla yerde kullanılan şifreleri kaldırarak bu işlemi gerçekleştirebiliyor.

 

Öte yandan bu uygulama tüm ana masaüstü seçenekleriyle mükemmel bir entegrasyona sahip ve eğer dilerseniz Windows ve Mac için yerel uygulama seçeneklerinin yanı sıra, bilgilerinizi birden fazla platformda erişilebilir kılmak da oldukça mümkün. LastPass, tüm verilerinizi senkronize etmek için ise cihazınız düzeyinde bir şifrelemeyle kendi güvenli bulutunu kullanıyor. Çoklu cihaz erişimi de dahil olmak üzere hizmetin temel özelliklerinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Kurumsal güvenlik için en iyi Android şifre yöneticisi: Keeper

LastPass, bilgilerinizi güvende tutmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm temel güvenliği sağlarken Keeper, işletmeler için ileri düzey araçlarla çıtayı biraz daha yükseltiyor.

Uygulama özelleştirilebilir seçeneklerin yanı sıra, role dayalı uygulama politikaları içeren sağlam bir yönetim konsolu içeriyor.

Kimlik bilgilerini ve kayıtları bir klasör üzerinde saklı tutan uygulama, bu bilgileri bir ekiple veya diğer şirket çalışanlarıyla aynı anda direkt olarak paylaşabiliyor.

Kullanıldığı işletmede kimlik bilgilerinin ne sıklıkla değişiklik gösterdiğini görüntüleyebilen Keeper, tam denetim sağlıyor. Uygulama tüm bunların dışında bir de BreachWatch adlı, şirket çapında bir izleme sistemine sahip. Bu sistem ise güvenlik açığı bulunabilecek veya savunmasız olabilecek tüm kullanıcı hesaplarını sürekli olarak taramaya yarıyor. Örnek vermek gerekirse bir çalışan herhangi bir hesapta kullanmış olduğu bir şifreyi yeniden kullanmayı denerse bu sistem yöneticiyi direkt olarak uyarma görevini üstleniyor.

Keeper’ın yönetici paneli, şirketin kullanıcı tabanındaki tüm kimlik bilgileri hakkında ayrıntılı bilgi sağlayabiliyor.

Uygulama tek bir cihaz için ücretsiz erişime izin verirken işletme bazında her kullanıcı için 45 dolarlık bir ücret gerektiriyor.

Birden fazla depolama seçeneğine sahip en iyi Android şifre yöneticisi: 1Password

1Password, güvenli çapraz cihaz senkronizasyonu için kendi bulut sunucularını seçmenin dışında Dropbox, iCloud veya doğrudan bir yerel ağ bağlantısını kullanma seçeneği sunuyor.

1Password, kişisel kullanım için yılda 36 dolar gibi bir ücret talep ediyor. Çok kullanımlı senkronizasyon seçeneğini kullanmamayı tercih ederseniz, ücretsiz bir servis seviyesi de tabii ki mevcut. Aile planı da bulunan uygulamanın beş kişiye kadar yılda 60 dolarlık bir planı bulunuyor.

 

Yine de LastPass ve Keeper ile karşılaştırıldığında uygulamanın pek de yeterli olduğu söylenemez.

Örneğin, Twitter uygulamasına kaydedilen bir şifrenin Twitter web sitesine de uygulanması gerektiğini bilmekte zorluk çekiyor. Bu da oldukça büyük bir dezavantaj.

 

Dashlane

Dashlane Android’deki uygulamalar ile oldukça başarılı bir şekilde çalışabiliyor Ancak konu hesaplara, tarayıcı üzerinden girmeye gelince Dashlane bu konuda 1Password gibi biraz tökezliyor diyebiliriz. Uygulama bu konuda Android’in yerel ve çok daha basit bir şekilde otomatik doldurma sistemini kullanmak yerine daha zor ve karmaşık bir sistem kullanıyor.

 

Enpass

Tüm bu saydıklarımızın dışında Enpass adlı şifre yöneticisini de kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu uyguluma alışılmadık bir şekilde tam özellikli bir deneyim sunmak için herhangi bir aboneliğe ihtiyaç duymuyor. Uygulamayı ömür boyu kullanmak için bir kerelik 12 dolar ödemeniz yeterli. Bununla birlikte Enpass’ın zerafetten bir miktar yoksun olduğunu söylemek mümkün. Çünkü herhangi bir uygulamaya giriş yapmak istediğinizde Enpass size otomatik olarak form doldurmayı sunmak yerine, sizi kendi uygulamasına ve kendi arayüzüne yönlendiriyor ve giriş yapmak için seçimlerinizi bu ekranda belirlemeniz gerekiyor.

 

 

Sonuç olarak, bu durum profesyoneller için pek de uygun görünmüyor. Bu uygulamaya 1 kere de olsa 12 dolar vereceğinize LastPass’ın ücretsiz sürümünü kullanmayı düşünebilirsiniz.

KeePass

Listemizde son olarak bir de KeePass adında tamamen ücretsiz bir uygulama bulunuyor. KeePass ücretsiz olmasının yanı sıra bir de açık kaynaklı bir yazılım hizmeti sunuyor. Bunların dışında veri tabanında sakladığınız verileri Dropbox gibi diğer kaynaklara kolayca taşıyabiliyor ve tüm cihazlar arasında senkronizasyon gerçekleştirebiliyorsunuz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up