Köşe YazılarıSina Afra

Strateji mi önemli uygulama mı?

0

 

Bir girişim için her şey fikirle başlar. Sağlam bir iş stratejisi oluşturmak oldukça önemlidir. Peki yeterli mi? Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun, uygulamaya gelince yetersiz olursanız, stratejiniz de girişim de başarısız oluyor. 

Bir beyin fırtınası sonrası harika bir fikir bulmuş olabilirsiniz ama ondan sonrası tamamen yürütmeyle ilgilidir. Eğer iyi bir uygulamanız yoksa fikriniz boşa gider.

Bir girişimcinin stratejisini zamanında ve sorunsuz bir şekilde geliştirmesi ve sürdürmesi için bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. 

Öncelikle mükemmel strateji kavramını kafanızdan atın. Tıpkı masallarda karşımıza çıkan “sonsuza dek mutlu yaşadılar” klişesi kadar romantik bir ifade çünkü. Sağlam bir strateji, uygulama sürecinde geliştirilip dönüştürülmeli. yani uygulama anında mükemmele doğru gider. Bunu fark eden bazı girişimciler, girişimlerini uygulamaya geçirinceye kadar strateji konusunda çok fazla tartışmaz. Önce yola çıkar. Başarılı sona ulaşmadan önce planlarının değişip birçok şekil alabileceğini bilirler. Yürütmeye başlayın ve ardından stratejinizi tanımlayın. 

Liderler, fikir insanlarından daha fazlası, bunun farkına varın. Lider olmak ve fikir sahibi olmak aynı anlamdaymış gibi gelebilir çoğu zaman ama aslında öyle değil. Milyon dolarlık fikirlere dayanan Silikon Vadisi girişimlerinin hikayelerini biliyoruz. Çoğu iyi bir uygulama sürecinden geçer. Fikir sahibi olma konusunda övünen liderlerin çok azı ileriye dönük olanlardır. 

Unutmamanız gereken bir diğer konu da daha zayıf stratejilerin aslında daha etkili stratejiler olduğu. Neden mi?

Eğer stratejinin önemli olduğunu düşünüyorsanız, uygulamaya başlamadan önce mükemmel olanı yakalamak isteyeceksiniz. Bu da haftalarınızı belki de aylarınızı alacak. Dolayısıyla uygulamayı yürütme riski alırsınız. mükemmel bir stratejiniz olduğunu düşünürseniz hedefe doğru giderken asla üzerinden geçmezsiniz. Arkaya dönüp kontrol etme gereği duymazsınız. Dolayısıyla daha kısa sürede sağlam bir strateji belirlemenizi sağlayacak daha yalın planlamalar yapmayı düşünün. Uygulamaya öncelik vererek iş stratejinizi sürekli gelişen canlı bir bitki gibi düşünürseniz ve tekrar tekrar gözden geçirirseniz gerekli güncellemeleri yapabilirsiniz. Yani çok daha iyi sonuçlara gidersiniz. Benim hayatım karar vermek ve daha sonra bu kararla alakalı verileri inceleyerek, yeniden karar vermekle geçiyor. 

Özetlemek gerekirse, şirketinizi büyütmeyi bir ağacı büyütmek gibi düşünün. Nasıl ki su olmadan tohumlar büyümez, sizin de tohum olarak düşünmeniz gereken fikirleriniz, suyla yani uygulamayla büyüyecek. Fikriniz de ne kadar mükemmel olursa olsun başarıya ulaşmak için yeterli olmayacak. 

 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up