HaberlerYAPAY ZEKA

Microsoft, tarım sektörünü AI ile dönüştürmedeki rolünü paylaştı

0

Microsoft, tarım sektöründeki yapay zeka çözümleriyle altyapıyı güvende tutmayı, çevresel zorlukları çözmeyi, nesli tükenmekte olan türlere ve daha pek çok konuya yardımcı olmayı hedefliyor.

AI desteği ile hasat miktarında artış elde edildi

Teknoloji devi Microsoft, AI’ın tarımı dönüştürme gücünden yararlanma yollarını açıkladı. Açıklamada düşük kaynak topluluklarındaki çiftçiler için uygun olmayan yenilikçi teknolojinin aksine, Microsoft’un AI hizmetlerini kullanan diğer uygulamalar ve girişimler vurgulandı.

Başlangıçta firma, Hindistan’ın güneydoğu sahilinde bulunan Andhra Pradesh’te ICRISAT ile çalıştı. Çalışma öncelikle, bölgedeki çiftçilere AI Sowing pilot projesi ile mahsul verimini artırmalarına yardım etmeye odaklanıyor. Bu uygulama, diğer kullanımların yanı sıra ekinlerin ekim zamanı için en uygun zamanı, ideal ekim derinliğini belirlemeye yardımcı olmak için Azure tarafından desteklenen öngörme modellerini kullanıyor. Saptanan bilgiler, temel özellikli telefonlardaki kısa mesajlarla çiftçilere bildiriliyor. Projenin başlatıldığı birkaç yıl içerisinde katılımcı çiftçiler, çok çeşitli mahsuller için yüzde 10 ila 30 daha fazla hasat gerçekleştirdi.

Böyle bir girişimin dikkatini çeken bir başka proje de Project FarmBeats oldu. Bu proje Microsoft’un Redmond’daki genel merkezine yakın bulunan Dancing Crow çiftliğinde başlatıldı. Proje, toprak nemi ve sıcaklığı gibi çevresel faktörleri ve toprağın hava görüntülerini yakalayan drone’ları ölçmek için kullanılan sensörlerin kullanımını içeriyor. Toplanan veriler daha sonra bulut tabanlı AI modelleri tarafından çiftlikte o andaki koşulların genel bir görüntüsünü sağlamaya yardımcı olmak için kullanılıyor. Bu, çiftçilere hangi zamanda ne tür bir eylemde bulunacağı konusunda daha iyi kararlar almalarında yardımcı oluyor. 

Son olarak Microsoft, büyük miktarda yiyecek israfını ele almayı amaçlayan ACM’in AI tabanlı operasyon yönetim sisteminden söz etti. Sistem, Dynamics 365 platformu ve sütün tankerlerden silolara pompalanmasını otomatikleştiren Azure Bilişsel Servisler üzerine kuruldu. Ayrıca ACM, Azure ve SQL de dahil olmak üzere Microsoft teknolojisini kullanan bir sıcaklık izleme sistemi kullanıyor. Bu, sadece elektrik güç kesintileri gibi büyük problemler üzerine çiftçilere ve sürücülere uyarı vermekle kalmıyor aynı zamanda küçük sıcaklık dalgalanmaları gibi daha basit sorunları da bildiriyor.

Microsoft, bu gibi girişimlerin üretim, istihdam olanakları, verimlilik ve daha fazlasının artırılmasına yardımcı olurken tarım sektörünü birden fazla şekilde dönüştürme desteğini sürdüreceğini belirtiyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up