HaberlerYAPAY ZEKA

DeepMind, yaban hayatını korumak için AI kullanıyor

0

2014 yılında Google tarafından satın alınan yapay zeka şirketi DeepMind, yok olma tehlikesi altındaki türleri ve vahşi yaşamı hayatını kurtarmak için AI kullananların safına katıldı. Şirket, son dokuz yılda Tanzanya’nın Serengeti Ulusal Parkı’nda milyonlarca fotoğrafı çekilen hayvanları hızlı bir şekilde tespit etmek ve sayılarını hesaplamak için makine öğrenmesini kullanan bir projede korumacılar ve ekolojistler ile ortaklık kuruyor.

DeepMind’ın geliştirdiği yapay zeka, en hızlı türleri dahi tanıyor

Vahşi türler ve yaban hayatının gönüllüler tarafından etiketli fotoğrafları çekiliyor. Ancak geri getirilmesi bir yıl kadar sürebildiği yerlerde fotoğraflara erişmek uzun sürüyor. DeepMind, süreci en fazla dokuz ay kadar kısaltırken daha az insanla pek çok hayvanı da etiketleyebilecek bir model geliştirdi. Hayvanlar harekete duyarlı kameraların az da olsa görüş alanına girdiğinde geliştirilen AI, odak dışındaki çitaları veya hızlı hareket eden devekuşlarını dahi tanıyabiliyor.

Vahşi yaşamda araştırmalar yapmak güçlü bir bilgisayar ve hızlı internet erişimi açısından maliyetlidir. DeepMind, AI modelinin nispeten mütevazı bir donanıma ve küçük bir internet bağlantısına ihtiyaç duyacak şekilde önceden eğitilmiş bir sürümünü geliştiriyor. Çalışmada yer alacak ekip, gerçek koşullardaki ilerlemeleri ölçmek için yapay zekayı sahaya çıkartarak modellerinden daha da emin olmak için testlere başladı. 

Yapılan testlerin başarılı olması durumunda yaban hayatını ve vahşi türleri koruma çabalarını önemli ölçüde iyileştirebilir.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up