Gürcan KarakaşKöşe Yazıları

Türkiye’nin otomobilinde hangi aşamadayız?

0

Türkiye’nin otomobilinde hangi aşamada olduğumuz sorusu öyle görünüyor ki şu sıralar Türkiye’de cevabı en fazla merak edilenler arasında listenin en üst sıralarında yer alıyor. 

Öncelikle hemen şunu söyleyeyim, 2022 yılının ortasında yola çıkaracağımız Türkiye’nin otomobili projesinde belirlediğimiz takvime uygun olarak çalışıyoruz. 

Otomobilimizin dış ve iç tasarımından, teknik özelliklerine, nasıl bir satış organizasyonuyla satılacağından ihracat pazarlarında nasıl rekabet edeceğine ilişkin konular ticari sır niteliği taşıdığından, daha ileri tarihlerde paylaşacağız. Ama bu, paylaşamayacağımız konular olmadığı anlamına da gelmiyor elbette.

Özellikle sosyal medyada karşımıza en sık çıkan eleştirilerden biri olan, “bu iş neden bu kadar uzadı” sorusuyla başlamak isterim. Bu konuda cevabımız çok açık; “hayır uzamadı”. Aksine bu türden büyük bir girişimde, bu kadar kısa sürede (şirketimizin henüz 1 yıl önce kurulduğu göz önüne alırsak) katettiğimiz yol küçümsenmeyecek kadar uzundur.

Ancak öte yandan işin doğası gereği zaten kısa olmayan bir süreci yönetiyoruz. Çünkü doğuştan elektrikli bir araç geliştirmek, var olan bir aracı elektrikli hale dönüştürmekten çok daha farklı bir proses ve doğal olarak daha uzun sürüyor. Yaptığımız işin aynı zamanda bir marka yaratmak ve otomobilden daha fazlasını, yani bir ekosistem, ortaya çıkarmak olduğunu da belirtmeliyim.

İyilerin iyisi ‘best of practice’ bir ürün geliştirme sürecini hayata geçirmek için yola çıktık. Bunu için dünyada mobilite alanında faaliyet gösteren 20’ye yakın startup örneğini inceleyip başarılı oldukları ve hata yaptıkları alanları gördük, iş planımızı öyle oluşturduk.

Dünya çapında yetkinliği olan bir ekiple çalışıyoruz. Her geçen gün biraz daha büyüyen ekimiz, deneyimleri 13-15 yıldan az olmayan, küresel çalışmalar yürütmüş, çok deneyimli çalışma arkadaşlarından oluşuyor. Her şeyin temelinde çalışanlarımızı gördüğümüz için alanında en iyi kişisel deneyime sahip uygun insanları işe alıyoruz.

En önemli farklarımızdan biri de yalın çevik bir organizasyon ile iş verimliliği ve iletişimi maksimize ederek, startup ruhuyla çalışmamız. Bu nedenle bilerek ve isteyerek bir organizasyon şeması oluşturmadık.

Bu uzun girişten sonra aracımıza ilişkin en fazla merak edilen soruları ve cevaplarını da şöyle sıralamak istiyorum.

NEDEN SUV TERCİH EDİLDİ?

Yola koyulur koyulmaz ülke çapında 2 binin üzerinde kişiyle bir araştırma yaptık. Bu araştırma sonunda ülkemiz pazarında C segmentinde bir SUV’a olan talebin yüksek olduğunu gördük. Pazar tahminleri de gelecek 7-8 yıl içinde sedan pazarının yüzde 1-2, SUV’ların ise yüzde 8’in üzerinde büyüyeceğini işaret ettiği için ilk ürünümüzün C SUV olmasına karar verdik. Türkiye’de bu talep çok büyük ölçüde ithal edilen araçlarla karşılanıyor. Dolayısıyla tam bu alana gelecek yerli bir seçeneğin pastadan pay alacağını gördük ve pastanın büyüyen dilimine talip olduk. 

NASIL BİR SUV OLACAK?

Teknik özelliklerini ilerleyen tarihlerde paylaşacağımız, menzili 500 kilometreyi bulacak, doğuştan elektrikli, ağa bağlı, pazara çıktığı dönemdeki rekabete uygun otonom sürüşe hazır, markası, fikri ve endüstriyel mülkiyeti tamamen Türkiye’ye ait bir araç olacak. 

FİYATI BELLİ Mİ?

Hayır fiyatı henüz belli değil. Pazara çıktığı dönemde küresel pazarlarda da rekabet edebilecek bir fiyatı olacak.

HANGİ AŞAMADAYIZ?

Aracımızın iki boyutlu tasarımı tamamlandı. Dış ve iç mekân stil çizgilerimiz oluştu. Aracın özelliklerini analiz ediyoruz. 1000’e yakın özelliği gözden geçirip belirledik. Bu aracı takip edecek diğer modellerimizde de kullanılacak elektrik elektronik mimarisinin tasarımını da şimdiden yapıyoruz. İsim ve markayla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Markamızın lansmanını da ön gösterim aracımızla birlikte bu yılın sonunda gerçekleştireceğiz.

NASIL BİR FABRİKA OLACAK, NEREYE KURULACAK?

Akıllı araç akıllı fabrikadan çıkacak. Bu akıllı fabrikanın tasarımına ve inşaatına bu yıl başlıyoruz. Nereye kurulacağı konusu ise değerlendiriyoruz, kısa bir süre içinde açıklanacak olgunluğa ulaşacak. 

İLK GÖSTERİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Vizyonumuzu ve yetkinliğimizi ortaya koyacak olan ön gösterim aracımız aralık ayında ülkemiz insanının beğenisine sunulacak. Özellikle belirtmeliyim ki bu bir maket olmayacak.

Türkiye’nin otomobiliyle ilgili bilgilerimiz paylaşılabilir hale geldikçe anlatmaya devam edeceğim, şimdilik hoşça kalın. 

 

 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up