Haberler

Kayıp köpekleri burun izleriyle bulan yapay zeka

0

Çin’de geliştirilen AI teknolojisi sayesinde kaybolan köpekler burun izleriyle yardımıyla bulabiliyor. Çin hükümetinin gözetim programı için yüz tanıma yazılımı sağlayan Çinli bir AI kuruluşu olan Megvii, teknolojisini insanların ötesinde evcil hayvanların yüzlerini tanımak için genişletiyor. Abacus News’in haberine göre Megvii’nin yeni yapay zeka programı, tıpkı insanların eşsiz parmak izleri olduğu gibi köpekleri kendi burun izleriyle tanımak için eğitiliyor.

Kayıp köpekleri burun izleriyle bulan yapay zeka

Çin’li geliştiriciler yapay zeka kullanarak, fotoğraflara dayalı bir köpek tanıma sistemi kurmayı başardılar. Biyometrik kilidi açmak için telefona kaydedilen parmak izinin kullanılması gibi Mevgii uygulamasının evcil hayvanları veritabanında bulması için de evcil hayvanların burnunu birkaç farklı açıdan fotoğrafını çekmek gerekiyor. Fotoğraf çekildikten sonra Megvii, verileri kapsamlı bir veritabanıyla karşılaştırarak köpeğin sahibinin bağlantılarını gösteriyor ya da köpeği ayrı bir listeye ekliyor.

Yapay zekanın geliştiricileri, kaybolma ihtimaline karşın evcil hayvan sahiplerinin uygulamaya kayıt yapmasını tavsiye ediyor. Böylece kaybolması durumunda köpeği bulan kişilerle iletişim kurulabiliyor. Bu yapay zeka sayesinde Megvii, yüzde 95’lik bir doğruluk oranına sahip olduğunu ve uygulama aracılığıyla sahipleriyle 15.000 evcil hayvanı bir araya getirdiğini açıkladı.

Evcil hayvanların yüz tanıma sistemi son birkaç yılda daha yaygın hale geliyor. Özellikle konsept araştırmacılar tarafından vahşi yaşamın korunması için sıklıkla kullanıldı. ABD’de, Finding Rover adlı bir uygulama da kaybolduğu bildirilen kedileri ve köpekleri bulmak için yüz tanıma teknolojisini de kullanıyor.

Ancak Çin’de geliştirilen Megvii uygulaması, kaybolan evcil hayvanları ve sahiplerini bir araya getirmekten daha fazlası için kullanılacağını söylüyor. Halihazırda Megvii geliştiricileri ile çalışan Çin hükümeti, bu işbirliğinin sorumsuz sahipleri kontrol etmeyi amaçladığını belirtiyor. Örnek vermek gerekirse Çin’de şehirde tasma olmadan köpek gezdirme yasası geçen yılın sonunda çıkarıldı. Megvii ile bu yasaya uymayanları tespit etmek oldukça kolay olacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up