HaberlerYAPAY ZEKA

Microsoft, tarihi kayıt altında tutmak için AI kullanıyor

0

Microsoft, küreselleşme karşısında dünya kültürlerini korumak için AI kullanmayı amaçlayan bir program üzerinde çalışıyor. Teknoloji, her geçen gün küreselleşmeye daha çok yön veriyor. Dünya ortak dilleri kullanmaya başladıkça yagın dil kaybı gibi kültürler yok olma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Microsoft, küreselleşme tehdidi altındaki kültürel tarihi kaydetmek ve korumak için AI’yı kullanmak istiyor.

Microsoft, tarihi kayıt altında tutmak için AI kullanıyor

Microsoft Başkanı Brad Smith, özellikle kültürel mirasa yönelik çevreye, insani konulara ve erişilebilirliğe odaklanan yeni bir “AI for Good” planını açıkladı. Smith, UNESCO araştırmasına dayanan dünya dillerinin üçte birini 1.000’den az kişinin konuştuğunu ve iki haftada bir dilin yok olduğunu işaret ediyor.

Smith planını açıklarken “Nesli tükenmekte olan dillerin yüzde 50 ila 90’ının gelecek yüzyılda ortadan kalkacağı tahmin ediliyor. Dünya bir dili kaybettiğinde, hepimiz önemli bir insanlık tarihi parçasını, bir topluluk geçmişiyle bağlantı kurma ve iletişim kurma yeteneğini kaybediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Microsoft’un kültürel miras programı dilleri, mekanları ve kültürel eserleri korumaya yardımcı olmak için kar amacı gütmeyen kuruluşlarla, üniversitelerle ve devletlerle çalışırken AI’yı kullanacak. Kültürel mirasın korunması için geliştirilen yeni AI aynı zamanda Microsoft’un son yıllarda ortak olduğu ilgili kültürel projeler için de bir eklenti.

Geliştirilen yeni AI, Meksika’da konuşulan ve nesli tükenmekte olan Yukatekçe ve Querétaro Otomidili dillerini korumak için Microsoft Tercüman kullanarak çalışmalarından yararlanacak. Microsoft ayrıca sanat koleksiyonunu online hale getirmek için AI kullanma yöntemleri konusunda New York’taki The Met Museum ile birlikte çalıştı. Bu sanat koleksiyonu, milyonlarca sanat eserinin sayısallaştırılması, sınıflandırılması ve etiketlenmesini kapsıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up