HaberlerKöşe Yazıları

Turkcell’de kurumsal şirketlere hizmet için yeni bir yapılanma

0

Turkcell olarak, dünyada ve Türkiye’deki değişen dinamikleri göz önüne aldık ve öncelikle kendi dijital dönüşümümüzü tamamladık. Dijital dönüşüm yolculuğunda Dijital servislerimizle müşterilerimizin hayatına değer katmaya devam ediyoruz. Şimdi de yeni bir adım atarak Türkiye’nin dijital ekonomisine önemli bir katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu hedefle, Ocak ayı başında Turkcell Dijital İş Servisleri şirketini kurduk. Kurumsal müşterilerimiz için geliştirdiğimiz çözüm ve hizmetleri bir çatı altında toplayıp şirketleştirdik. Turkcell Dijital İş Servisleri şirketini kurmadan önce, müşterilerimize IT hizmetleri tarafındaki ihtiyaçlarını; dijital dönüşümlerinde Turkcell’ den beklentilerinin neler olduğunu sorduk. Sorularımıza gelen yanıtlara baktığımızda ulaşım, finans, sağlık, eğitim, lojistik, üretim, perakende, enerji vb. tüm sektörlerin ihtiyaçlarını adresleyecek ve yapay zekâ, IOT, büyük veri gibi ileri teknolojiler ile katma değer yaratacak çözümlerin oluşması, alternatif finansman modellerin sunulabilmesi ortak bir beklenti olarak karşımıza çıktı. Böyle baktığımızda uçtan uca tüm hizmetleri verebilmek için yepyeni bir iş modeli ortaya çıktı. Bunun üzerine, Turkcell Dijital İş Servisleri şirketimizi kurduk.

Dijital dönüşüm için katma değerli çözümler üretiyoruz

Turkcell, kurumsal alanda hızlı büyümesini sürdürüyor: Ses hizmetleri ile başlayan mobil operatörlük, katma değerli servis ve çözümlerle yeni bir boyut kazandı. Bireyselden kurumsala doğru gelişen bu boyut, şirket ve kurumların dijital dönüşüm süreçleri açısından Turkcell Dijital İş Servislerini önemli bir aktör haline getirdi. Dijital dönüşüm hem şirketler hem de ülkeler için, rekabette fark yaratmak adına kritik bir öneme sahip. Kurumların bu dönüşümü hayata geçirmeleri gerekiyor. Burada önemli nokta, bu dönüşümü kiminle yaptığınız, hangi iş ortağıyla bu yolculuğa çıktığınızdır. Biz de buradan hareketle, kurumlara tek elden bağlantı, bulut servisleri, güvenlik hizmetleri ve bunların etrafındaki entegrasyon hizmetlerini, IT servislerini verebilen bir şirket olmayı hedefledik. Özellikle maliyet ve rekabet baskısı altında olan şirketlerin, yaptıkları katma değerli teknoloji yatırımlarından hızlı ve verimli bir şekilde geri dönüş alabilmeleri gerekiyor. Bunu yapabilmeleri için uzun soluklu tek bir proje yerine, uzun vadede projeler yapabilen ve bu uzun yolculukta hep yanlarında olacağını bildikleri güçlü iş ortaklarına ihtiyaçları var. Katma değerli servisler çerçevesinde gördük ki, yıkıcı teknolojilerin önemi çok büyük, bu kapsamda da Yapay Zeka başlığı altında şu başlıkları öne çıkarttık; resim&video işleme, sesli asistan, metin analizi, öneri motorları, robotik süreçler, chatbot. Turkcell Dijital İş Servisleri olarak, tam da bu noktada devreye girerek, kurumların dijital dönüşüm yolculuğunda yanında olmak ve yaratacağımız katma değeri birlikte deneyimlemek istiyoruz.

Verinin yolculuğuna Turkcell’in katkısı

Şirketlerde ve kurumlarda oluşan verinin yolculuğunda verinin toplanması, iletilmesi, saklanması, işlenmesi ve bu verinin üzerinden değer yaratılması süreçleri mevcut. Turkcell Dijital İş Servisleri olarak biz bu süreçlerin tamamında varız. Dolayısıyla, müşterilerimize tek elden servis verebilecek konumdayız.
Dijital dönüşümün temel bileşenleri arasındaki bulut servisleri, güvenlik hizmetleri ve IT servisleri yer almaktadır. Bulut servisleri tarafında, veri merkezlerimize her sene yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar toplamda 2 milyar TL yatırım yaptık; 4 bölgede 8 aktif veri merkezimiz var. Veri merkezi sayımızı 10’a çıkarmayı planladık. Geçtiğimiz sene İzmir’de yeni veri merkezimizi açmıştık. Bu yılın ikinci yarısında da Ankara’daki yeni veri merkezimizi açmayı planlıyoruz. Türkiye’nin önemli veri merkezi işletmecilerinden biriyiz ve bunu sürdürmek için yatırımlarımız devam edecek. Buradaki hedefimiz, Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasıdır. Burada asıl önemli olan konu ise, veri sahipliğinin Türkiye’de olmasıdır. Tüm veri merkezlerimizin Türkiye üzerinde kapladığı alan brüt olarak 112 bin metrekare; beyaz alan ise 39 bin metrekareye ulaşmıştır.
Veri merkezlerimizde verdiğimiz bulut hizmetleri, müşterilerimizin kolay yönetebildiği uçtan uca bir otomasyona sahip. Veri merkezlerimizden bulut hizmeti alan müşterilerimiz, istedikleri kaynakları dakikalar içerisinde aktif edip verilerine ulaşabiliyorlar. Bulut hizmetlerinin içinde müşterilerimize dijital arşivleme, e-şirket ve kurumsal e-posta sunuyoruz. Bulut hizmetlerine ek olarak uzaktan yedekleme, altyapı servisleri, yeni nesil sanal sunucu hizmetleri ve iş devamlılığı servisleri için müşterilerimiz veri merkezimizi değerlendiriyorlar.
Müşterilerimize veri merkezimizde sunduğumuz hizmet ve servislerin büyük bir kısmı Turkcell mühendisleri tarafından geliştirildi. Ayrıca buradaki servislerin bir kısmını da, Turkcell ekosisteminde yer alan iş ortaklarımız hayata geçirdi. Ekosistemle çok yakın çalışıp onların da gelişmesi bilgi teknolojileri pazarının büyümesini sağlıyor.

Turkcell’den üst düzey siber koruma

Dijital dönüşüm alanındaki bir diğer bileşen güvenlik. Turkcell olarak bu alanda çok ileri bir noktadayız. Bunun nedeni Turkcell’in öncelikle müşterilerinin verileri için sağladığı güvenlik sistemlerinin iyi olmasıdır. 25 yıldır Turkcell mühendisleri tarafından yönetilen büyük bir operasyon merkezimiz ve yıllara yayılan bir bilgi birikimimiz var. Siber güvenlik tarafında bu birikimle kurumsal şirketlere de tüm katmanlarda bu hizmeti veriyoruz. Danışmanlık, analiz, altyapı, test gibi süreçleri müşterilerimiz için yönetiyoruz.
Turkcell Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nde hizmet alan müşterilerimizden günlük olarak 750 milyon log geliyor; 24 bin alarm üretiliyor ve bunlardan da ortalama 42 tanesi rapor olarak sunuluyor. Merkezimiz, bu alanda en prestijli sertifikalardan olan FIRST (Forum of Incident Response Security Teams) sertifikası ile de başarısını tescillemiştir. FIRST, dünyanın her yerinden akredite güvenlik operasyon merkezleriyle çalışarak olası tehditlere karşı önlemlere ulaşmak ve reaktif/proaktif koruma için en iyi kaynaklara erişimi sağlamaktadır. Türkiye’de FIRST sertifikasına sahip ve müşterilerine hizmet sunan ilk şirketiz.

Dijital dönüşümün olmazsa olmazı: Veriye hızlı erişim

Dijital Dönüşümün tüm kurumların hayatına girmesiyle birlikte veriye hızlı ve kesintisiz erişim en temel ihtiyaç haline gelmiştir. Bugüne kadar yaptığımız 8 milyarlık yatırımla sahip olduğumuz 45 bin km fiber ağımız ile kurumsal müşterilerimize Turkcell Superonline üzerinden hızlı erişim hizmeti veriyoruz. Fiber altyapıda TIER-1 operatörlerle yaptığımız ara bağlantılar anlaşmalarıyla her geçen gün şebekemizi büyütüyoruz. Turkcell olarak, en geniş frekans aralığı ve Türkiye’nin en hızlı 4.5G erişimi ile kurumlara hem mobil hem sabit hatlar üzerinden yedekli ve kesintisiz iletişim sunuyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up