Haberler

Çin – ABD gerilimi bu kez iPhone üretimini etkileyebilir

0

Çin ve ABD arasındaki ticari rekabet bir ticari savaşa döndüğünden beri teknoloji alanında yaptırımların önü kesilmiyor. Bir süredir gündemden düşmeyen Huawei gerilimi yavaş yavaş sakinleşmeye başlarken, bu kez Çin’e uygulanan vergilerin Apple cihazlarının üretimin etkilediği ve üretici Foxconn’un üretim tesislerini taşıyabileceği dile getirildi.

Çin – ABD gerilimi bu kez iPhone üretimini etkileyebilir

Çin ve ABD arasındaki ticari gerilimin tek etkileneni şüphesiz Çinli üreticiler değil. Üretim süreçlerinin hemen hepsini Çin’de gerçekleştiren Apple da bu ticari depremin artçılarından rahatsız. Wall Street’in aktardığı habere göre Çin’e uygulanan vergilen Apple ürünlerinin zamlanmasına sebep olabilir. Bu bağlamda ise Apple, üreticisi Foxconn ile birlikte üretim süreçlerini farklı bir ülkeye taşıyabilir.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın uzun bir süredir başta Apple olmakla birlikte ABD’li firmaların imalat süreçlerini ülke sınırları içine çekme konusunda ısrarcı olduğu biliniyordu. Bunu mümkün kılmak ve Çin’i ekonomik anlamda caydırmak adına vergilerde düzenlemeye giden ABD hükumeti, yerli üreticileri kendi ülkelerinde faaliyet göstermelerini sağlayamayacak olsa da Apple gibi büyük firmaların Çin’deki faaliyetlerini durdurması savaşın ABD hanesine önemli bir artı kazandıracak gibi görünüyor.

İki devlet arasında oynanan bu kozlar ise en çok arada kalan Google, Apple, Huawei, ZTE gibi şirketleri etkiliyor. Son vergi düzenlemesinin ardından Foxconn ve dolayısı Apple bu gerilimden oldukça rahatsız. Apple’ın da onaylaması halinde üretim süreçlerini başka bir coğrafyada gerçekleştirebileceklerini belirten Foxconn Yarı İletken İş Birimi Başkanı Young Liu, ‘’Foxconn olarak üretim kapasitemizin yüzde 25’lik kısmını ülke dışında gerçekleştiriyoruz. Apple’ın Çin’den ayrılması söz konusu olursa biz Apple’ın isteklerine yanıt verebilecek konumdayız’’ dedi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up