YÖN VEREN LİDERLER

Dijital Dönüşüm Finansmanı ile teknolojik ihtiyaçlara kolay ulaşım sağlıyoruz

0

“KOBİ ve ticari firmalarımıza ihtiyaç duydukları teknolojiye daha kolay ulaşmaları için ‘Dijital Dönüşüm Finansmanı’nı geliştirdik.” diyen Turkcell Finansman A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Bilek, çözümün bütünsel olarak verilmesindeki avantajı ise firmaların ihtiyaçlarını ve projelerini daha iyi tanıyan bir çözüm ortağı ile çalışmak olarak değerlendiriyor.

Korhan Bilek’i Türkiye’deki önemli şirket ve holdinglerin finans departmanlarında kritik görevleri ve başarıları ile tanıyoruz. 2016 yılında Turkcell ailesine katılan Bilek, Temmuz 2020 itibarıyla da Turkcell Finansman A.Ş. Genel Müdürü ve YK Üyesi olarak görevine devam ediyor. Uzun ve parlak bir kariyer yolculuğu olan Korhan Bilek ile söyleşimize profesyonel hayatının detaylarını dinlemekle başladık…

‘‘İş dünyasında ağırlıklı olarak finans odaklı görevler yaptım. Sermaye piyasalarında sell-side dediğimiz alanda yatırım fonlarına hisse satışı yapan birimlerde, holding yönetim ofisinde grup şirketlerinin hissedar adına performans takibinde, yabancı ortaklı JV yönetim kurullarında, operasyonun bizzat içinde uçtan uca finans yönetiminde, dönemsel olarak bu görevlere ilaveten bayi ağı, hukuk, tedarik zinciri yönetimi gibi farklı alanlarda yönetici olarak sorumluluklarım oldu. Son 4 yılda da Turkcell’de yine finans odaklı ve birden çok görev üstlendim.

Kısaca üzerinden geçersem, iş hayatıma 2000 yılında Federal Reserve Bank bünyesinde araştırma analisti olarak başladım. Benim için prestijli ve çok öğretici bir görevdi. 2 yıl sonra ailevi bir sebeple Türkiye’ye döndüm. Bu büyük bir karardı çünkü şimdilerde unutulmakla beraber 2001- 2002 yılları Türkiye ekonomisinin çok sıkıntılı bir dönemiydi. Ben de neredeyse yüzde 100 garantili bir işten ayrılıp ülke değiştirecektim. Ama geriye dönüp bakınca o gün ailemi ve ülkemi tercih ederek doğru karar verdiğimi düşünüyorum. Ak Yatırım Menkul Değerler firmasında hisse analisti olarak çalışmaya başladım. Bir süre sonra, Grup’tan bir teklif aldım ve 2004-2013 yıllarında Sabancı Holding’de finans direktörü olarak çalıştım. Akabinde, 3 yıl boyunca Teknosa’da CFO olarak çalıştım ve 2011-2016 yılları arasında CarrefourSA şirketinde Yönetim Kurulu üyeliği yaptım.

Turkcell’deki görevime ise 2016’da Yatırımcı İlişkileri ve Birleşme&Satın Almalar Direktörü olarak başladım. Aralık 2018’den itibaren Hazine ve Sermaye Piyasaları Yönetimi Direktörü olarak çalıştım ve Temmuz 2020’den bu yana Turkcell Finansman A.Ş. Genel Müdürü ve YK Üyesi görevini sürdürüyorum. Tüm bu resme baktığımda, yurt içinde ve dışında farklı kurumlarda çalışmak bana kapsamlı bir bakış açısıyla güçlü bir ilişki ağı sağladı. Finansta icra ettiğim görevlerin yaptığımız veya planladığımız her işte ve kararda değer odaklı olmamı sağladığını, paydaşlarımızın bu konudan ne beklediğini, ne değer göreceğini tahmin ederek önceliklerimi belirlememi sağladığını düşünüyorum.‘‘

Kurumların dijital yolculuğunda finansal hizmetlere ve teknolojiye erişimini kolaylaştıran Financell’i de sormak isteriz. Financell bugün dijital dönüşüm noktasında kurumlara ne tür çözümler ve ayrıcalıklar sunuyor, neler vadediyor?

İş dünyası hızlı bir değişim içinde. Bir yanda müşteri ihtiyaçlarının değişmesi, diğer yanda yeni teknolojik imkanların tetiklemesiyle rekabet yeniden şekilleniyor. Hepimizin malumu, müşteri ihtiyaçlarının değişim hızı pandemi sebebiyle daha da ivmelendi. Yeni teknolojiler tarafında da hayatımıza her gün veri analitiği, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi kavramlar giriyor. Bu teknolojiler sayesinde ezberler bozuluyor ve mevcut iş yapış biçimleri yetersiz kalıyor. Sonuç olarak, artık dijital dönüşüm kurumlar için bir tercih değil zorunluluk haline geliyor.

Hız, kolaylık, verimlilik gibi dijitalleşmenin getirdiği avantajlardan yararlanamayan işletmeler ise müşteri taleplerini karşılamakta yetersiz kalıyor, maliyetlerini kontrol edemiyor, gelir, kar ve pazar payı kaybı ile karşı karşıya kalıyor.

Turkcell Grubu tüm sektörlerde ortaya çıkan dijitalleşme ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak, şirketlerin dijital dönüşümünü stratejik odak alanlarından biri olarak belirlemiş durumda. Verinin taşınması, depolanması, işlenmesi, güvenliği, kurumsal kaynak yönetimi gibi uçtan uca bilgi sistemleri çözümleri Grubumuzun sağladığı kurumsal hizmetler arasında. İşte biz de bu noktada Financell olarak, KOBİ ve ticari firmalarımıza ihtiyaç duydukları teknolojiye daha kolay ulaşmaları için “Dijital Dönüşüm Finansmanı”nı geliştirdik. Bu kapsamda onların akıllı cihaz, bilgisayar, sunucu, yazılım, proje ve hizmet desteği gibi her türlü teknolojik ihtiyaçlarının finansmanını sağlıyoruz. Kısaca hatırlatmam gerekirse Financell, Grubun %100 iştiraki olup BDDK denetiminde bir finansman şirketidir ve münhasıran Turkcell’in müşterilerine hizmet etmektedir.

Firmalar Turkcell’den kurumsal çözüm desteğini alırken, arka planda satış süreçlerine entegre çalışan Financell sayesinde tek adresten finansmanı da sağlama imkanını buluyorlar. Burada çözümün bütünsel olarak verilmesindeki avantaj, firmaların karşısında bir banka yerine ihtiyaçlarını ve projelerini daha iyi tanıyan bir çözüm ortağı ile çalışmalarıdır. Turkcell’in mevcut ve potansiyel müşterileri Financell’in ilk ve tek önceliğidir.

Financell’den finansman desteği alan işletmeler kendilerine özel fiyatlı cihazlar, finansman limitleri ve faiz oranına sahip oluyor. Ayrıca, ödemelerini 36 aya kadar taksitlendirerek zamana yayabiliyor ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş esnek ödeme planlarından faydalanabiliyorlar. Dijital Dönüşüm Finansman gücünü arkasına alan KOBİ’ler artık kendi pazarlarında rekabete hazır oluyorlar. Ayrıca tasarruf, karlılık, müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda dijitalleşmenin getirdiği olumlu katkılara sahip oluyorlar.

Financell olarak KOBİ’lerimizin ve ticari işletmelerimizin dijital yolculuklarında yanında olduğumuz, dolayısıyla Türkiye’nin ekonomik gelişimine ve küresel rekabette konumunun güçlenmesine destek olabildiğimiz için mutluyuz.

Dijital dönüşüm sürecinde yeni nesil teknolojilerin tech-fin dünyasındaki bir sonraki adımı sizce neler olacaktır?

Son dönemlerde büyük teknoloji firmalarının finans sektörüne girmesiyle “Tech-Fin” kavramını duymaya başlamıştık. Şimdi blockchain, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, robotik süreç otomasyonu, bulut çözümleri gibi yeni çıkan teknolojiler bu alanın önemini daha fazla artırarak tech-finleri güçlendiriyor. Geleneksel bir sektörde ezber bozan bu oyuncuların fark yaratan temel yetkinlikleri verimlilik, hız ve risk yönetimi daha da ileri noktaya taşınacak. Financell olarak uçtan uca dijital deneyim ve makina öğrenmesine bağlı risk yönetim modellemeleri üzerinde çalıştığımız alanlardan bazıları.

Tech-fin sektörü önümüzdeki dönemde öncü konumuyla zaten içinde oldukları bu teknolojileri finans dünyasına adapte eden yepyeni dijital çözümler getirecektir. Teknolojinin gücünü arkasına almaları ise en büyük avantajları. Bu sayede geleneksel ürünlerin dışına çıkacağız, hayatımızı kolaylaştıran ve başka ufuklar açan, heyecan verici dijital süreçlerle tanışacağız.

Son olarak, 2021 yılında ve orta vadede gündeminizde hangi başlıklar yer alacak?

Pandemi dönemi müşterilerimizi diledikleri teknolojiyle kavuşturmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Teknoloji ve uzaktan erişim iş, eğitim ve yaşam için çok daha kritik hale geldi. Önümüzdeki dönemde de bireylerin ve şirketlerin teknolojiye ve dijital hizmetlere ulaşımının finansman ve sigortasında yeni hizmetlerle devrede olmak için hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz. Bu noktada geliştireceğimiz ürünlerde Turkcell’den aldığımız güç ile teknolojinin getirdiği yenilikleri kullanarak teknolojinin finansmanla buluştuğu tech-fin alanında yer almayı sürdüreceğiz. “Dijital Dönüşüm Finansmanı” ürünümüz başta olmak üzere yeni kredi çözümlerimiz ve kolay erişim/kolay ödeme özellikleriyle öne çıkan yeni sigorta çözümlerimizi müşterilerimizin kullanımına sunacağız.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up