DİJİTAL ŞİRKETLER

Turkcell ve SAS ortaklığı bulut esnekliği ile veri güvenliği sağlayacak!

0

Turkcell ve SAS iş birliği ile işletmelerin yeni bir sunucu kurma masrafının ortadan kalkacağını söyleyen SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Tayfun Topkoç, “Şirketler hem bulut teknolojisinin sağladığı esneklikten yararlanıp hem de verilerini güvenle Türkiye içerisinde tutabilecekler.” dedi.

Tayfun Bey öncelikle sizi ve profesyonel hayatınızı dinlemekle başlamak isteriz…

Geçtiğimiz yılın başında Türkiye ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Genel Müdürü olarak SAS ailesine katıldım ve 2020’nin Ağustos ayından beri Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürlüğü görevime devam ediyorum. SAS’a gelmeden önce Türkiye ve Orta Doğu bölgelerinde 20 yılı aşkın süre satış, pazarlama yönetimi ve iş geliştirme başta olmak üzere birçok alanda yöneticilik yaptım ve şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında dahil olduğum ekiplerle birlikte bu süreçlere eşlik ettim. Start-up’ların desteklenmesinde, geliştirilmesinde ve şirketlerin inovasyon çalışmalarında aktif olarak yer aldım. SAS’a geldiğim ilk günden bugüne de profesyonel ekibimizle birlikte veri odaklı organizasyonların yaygınlaştırılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Aynı zamanda, Türkiye’nin dijitalleşme kapsamında global rekabette öncü konumunda olması ve veri bilimi alanında gençlerin kariyer sahibi olması odağında, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliği ile sosyal sorumluluk vizyonuyla hayata geçirdiğimiz Dijital Teknoloji Geliştiriciler programımız ile de genç nesillere destek olmaya devam ediyoruz.

Çok değerli bir diğer iş birliğimiz ise Turkcell ile bulut bilişimi alanındaki ortaklığımız. Türkiye’nin ekonomisinde katma değer yaratacak, kurumların analitik iş çözümlerini daha hızlı hayata geçirecekleri ve rekabet avantajı sağlayacakları bir bulut ortamı sunuyoruz. Türkiye’nin verilerinin ülke içerisinde korunması stratejisini izleyerek milli bulut bilişim altyapısı ile dijital dönüşümüne katkı sağlamaktan ve bu yatırımı yapmaktan gurur duyuyoruz.

Analitik ve yapay zeka işletmelerin geleceği için ne ifade ediyor? İşletmeler bu ihtiyacı hangi noktada fark ediyorlar?

Kurumlar verdikleri kararlarla sürdürülebilir bir iş modeli sağlayabiliyorlar. Çağımızın iş modellerine baktığımızda temelinde veriyi doğru anlayan ve iş süreçlerinde karar verme mekanizmalarında veriyi konumlandıran kurumların öne çıktığını görüyoruz. Analitik ve yapay zeka neden öne çıktı sorusunu ise iki nedenle açıklayabiliriz: Öncelikle hızla artan ve çok çeşitli veri kaynaklarını artık toplayabiliyoruz. Bundan da önemli olan ise artık bu verileri kurumlara yön veren kararlara dönüştürebiliyoruz. Tam da bu aşamada kurumların doğru, hızlı ve inovatif kararlar vermesinde analitik ve yapay zeka yetkinliklerinin yüksek olması öne çıkıyor. Geleneksel perakende şirketleri birer veri şirketine dönüşüyor. Emlak sektöründen taksiciliğe, pazaryerlerinden kuryelere kadar tüm aracılık işleri ise verilerin tetiklediği bir iş koluna dönüşmekte. İşletmeler analitik ve yapay zekaya olan iş ihtiyaçlarını tam da bu aşamada fark ediyorlar. Analitik ve yapay zekayı iş modellerine bir karar verme süreci haline getirmiş şirketler rekabette bir adım öne geçiyorlar.

SAS ve Turkcell’in bu iş birliği nasıl bir ihtiyaçtan, sektörlerdeki ne tür bir eksikten doğdu?

Firmalar yüksek maliyetlere katlanarak çözümleri kendi sistemlerinde barındırmaktan vazgeçtiler ve tüm dünyada bulut üzerinde çalışan platformlara kayma eğilimi gözlemleniyor. Bulut teknolojileri sayesinde ilk günden yapılan donanım yatırımlarından, sürekli artan bakım ve operasyonel maliyetlerden kurtulmaya başladılar. Bu teknolojik dönüşüm tüm firmaların ihtiyacı ancak en değerli varlıkları olan verilerinin yurt dışına gönderilmesi anlamına geliyor ki devletimizin bu konudaki haklı hassasiyetini hepimiz bilmekteyiz. Turkcell ile yaptığımız bu iş birliği sayesinde firmaların verilerini yurt dışına çıkarmadan kolaylıkla analitik ve yapay zekayla değere dönüştürebileceklerine inanıyoruz.

Turkcell ve SAS iş birliği şirketlere iş süreçlerinde ne tür çözümler sağlayacak?

İş birliğimiz dahilinde analitik yöntemler kullanma vizyonu olan; verisi bulunan ve bu veriden değer yaratmak isteyen tüm kurumlara ihtiyaçlarına yönelik çözümler sağlayabileceğiz. Üretim, perakende, turizm, sağlık, enerji gibi farklı sektörlerde optimizasyon, kârlılık artırma, operasyon verimliliğini yükseltme ve daha pek çok konuda müşterilerimize destek olacağız. Özellikle altını çizmek isterim ki bu çözümler ilk yatırım maliyeti olmadan hızlı kurulum ile hızlı bir şekilde başlamaya yönelik bir çerçevede sunulacak. Hızlı başlangıç ve hızlı sonuç üretmenin ötesinde müşterilerimize maliyet açısından avantaj sağlamak üzere ‘kullandıkça öde’ modelini hayata geçiriyoruz. Böylece kurumların analitik projeler yapmak için büyük yatırımlar ayırması gerekmeyecek ve aylık olarak ücretlendirilme sayesinde minimum maliyetle en kısa süre içinde verilerinden anlamlı sonuçlar çıkartmaya başlayabilecek.

Çözümler tüm sektörlerde karşımıza çıkan hangi ortak konularda ihtiyacı karşılayacak?

Veriyi okumak bize proaktif hareket edebilme gücü sunar. Geçmişi incelemek ya da şu anı değerlendirmenin ötesinde geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmemizi sağlar. Planlama, satış tahminleme, risk yönetimi konuları hangi sektörde ve hangi ölçekte olursa olsun tüm kurumların ajandasında olan temel iş problemleridir. Bu çerçevedeki sorulara yönelik cevaplar üretirken iş bilgisinin yanında bir de matematiksel olarak hesaplanmış ve veriye dayalı şekilde analizle desteklediğimizde, krizlere rağmen büyüyebilen güçlü kurumlarla karşılaşıyoruz.

Turkcell ve SAS teknolojilerinin yeteneklerinin bir araya gelmesiyle sunulan değeri nasıl tanımlarsınız?

Turkcell Bulut ile yerli bulut teknolojisi üzerinde SAS’ın sağladığı üstün analitik, yapay zeka ve makine öğrenimi kabiliyetleri saniyeler içerisinde, tek tıkla kullanılabilecek. Bu kabiliyetler sunduğumuz platform altyapısı ile ihtiyaçlar doğrultusunda Turkcell Bulut ile bulut teknolojilerinin esnekliğiyle kullanılabilir, gerektiğinde donanım yatay olarak ölçeklendirilebilir olacak. Böylece işletmeler yeni bir sunucu kurmanın masrafını yaşamadan büyük işlere imza atabilirler. Ayrıca, Turkcell Bulut ile işletmelerin verisi Türkiye’nin verisi olarak Türkiye içerisinde kalacak. Bu da Türkiye’de veri güvenliği kuralları açısından gerçekten de çığır açıcı. Şirketler hem bulut teknolojisinin sağladığı esneklikten yararlanıp hem de verilerini güvenle Türkiye içerisinde tutabilecekler. Aynı zamanda minimum derecede veya hiç kod yazmadan bulut üzerinde üstün analitik tecrübemizden yararlanabilecekler.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up