DİJİTAL ŞİRKETLERENERJİ

Turkcell’in veri merkezi yatırımları sektörümüz adına bizi çok heyecanlandırdı!

0

EnerjiSA’nın Türkiye’deki en büyük SAP altyapısına sahip şirketlerden biri olduğunu belirten EnerjiSA Bilgi Teknolojileri ve Çözümleri Direktörü Gökalp Öğer, “Turkcell’in As a Service altyapısı için gerçekleştirdiği yatırımları duymak ve görmek  içinde bulunduğumuz sektör adına bizleri çok heyecanladırdı. Turkcell’in bu işi doğru yapabilmek adına şimdiye kadar oluşturduğu  bilgi birikimini bir hizmet şekline çevirip sunmak için harcamış olduğu emeği görüyor ve  saygı duyuyoruz.” diyor.

Sabancı Grubu’nda 14 yıldır çalışan EnerjiSA IT ve Çözümleri Direktörü Gökalp Öğer, bu sürecin 11 yılını EnerjiSA çatısı altında geçirdi. EnerjiSA’nın sektörde teknoloji yatırımlarıyla kendini farklı bir noktaya getirdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Gökalp Öğer, “En temelinde bir entegratör gibi çalışıyoruz. Türkiye’nin yüzde 22’sine enerji dağıtan bir şirketin teknoloji altyapısını yönetiyoruz. Önem verdiğimiz konulardan biri de IT’deki dikey uzmanlık alanlarının gelişmesi… Bu anlamda belirli alanlarda uzmanlığını butikleştirmiş, konusunda lider şirketler  üzerinden sistemlerimizi birlikte yönetmeyi öncelikli tercih olarak görüyoruz.” diyor.

İş birimlerine katma değer sağlamanın kendileri için önemine vurgu yapan Gökalp Öğer, bugün elektrik dağıtım şirketlerinin dağıtımını sağladığı enerjinin yüzde 40’ını IoT platformları üzerinden okuduklarını ifade ederek, iş birimine sağladıkları katma değerlerden birinin de bu olduğunun altını çiziyor. Öğer şöyle ekliyor: Şirketimizin sağladığı bütün hizmetler,  IT ve OT  ekiplerinin yönettiği altyapı üzerinden ilerliyor. EnerjiSA şirketlerinin sağladığı hizmetler için IT kritik bir notada yer alıyor.

“Uzaktan yönetilen tesisatlarda enerji kesinti bilgilerini kısa sürede görülür hale getirdik”

Operasyonun kendisinde de bir dijital dönüşümün söz konusu olduğunu kaydeden Öğer, IoT platformları üzerinden okudukları yüzde 40’lık enerjinin içerisindeki kesinti bilgilerini teknolojik altyapısı uygun olan noktalarda yaklaşık 30 saniye içerisinde sistemlerde görülmesini sağlayan altyapıyı geliştirdiklerini anlatarak, sorumluluklarında olan bu kapsamdaki tesisatların tamamına yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiğini  belirtiyor.

EnerjiSA’da 2009’dan 2012 yılına kadar SAP sistemlerinin tamamen bir data hattı üzerinde bulut altyapısı ile işletildiğini söyleyen Öğer, 2012 yılında kendi veri merkezlerini kurduklarını, SAP sistem destek  hizmetini ise IBM ile ortaklaşa gerçekleştirdiklerini, bunun 2017 de şirket ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayabilmek, veri merkezinde esnek bir yapıda hizmet alabilmek için Turkcell veri merkezlerine taşıdıklarını ifade ederek, “Mevcutta  aplikasyonların üzerinde koştuğu storageları da başlatılan bir proje ile private cloud ortamlarında çalışacak şekilde kurguluyoruz, bir sonraki adımda benzer çalışmayı SAP sistemleri sunucu tarafında da   gerçekleştirmek istiyoruz.   Gün sonunda, EnerjiSA içinde kendi alanında birinci seviye operasyonel sorumluluğu olmayan, uzmanlığı alanındaki işleri odaklanmış bir IT işleyişi planlıyoruz.” diye konuşuyor.

Öğer sözlerini şöyle sürdürüyor: “EnerjiSA“Turkcell’in As a Service altyapısı için gerçekleştirdiği yatırımları duymak ve görmek içinde bulunduğumuz sektör adına bizleri çok heyecanladırdı.” bugün Türkiye’deki en büyük SAP altyapısına sahip şirketlerden biri. Dolayısıyla birlikte çalışacağımız partiyi seçerken sık dokuduk ve seçici davrandık. Sektörde bizim kriterlerimizi sağlayabilecek birkaç şirket vardı. Bu noktada; onların içinde ciddi anlamda bir değerlendirme yapıldı ve Turkcell’in teknik altyapısı yanında işe olan heyecanı bizleri de heyecanladırdı.   Turkcell’in sorumluluklarını eksiksiz ve yüksek kalitede gerçekleştirmek  için göstermiş olduğu emeğe  saygı duyuyoruz. Vermiş oldukları emeğin sonucunu da aldıklarını düşünüyorum.  Yine aynı strateji ile Turkcell ve sektörde diğer önde gelen partilerin yer alabileceği bir proje planlıyoruz. Bu noktada; SAP altyapısının tıpkı storage da olduğu gibi ‘as a service’ olarak işletilmesi… Burada da sektördeki diğer oyuncularla birlikte Turkcell’in de güçlü bir aday olacağını inanıyoruz.”

“Görüntü Teyit Projesi altyapı sistemlerini Turkcell üzerinden kurguladık”

“Bizim için önemli olan konulardan biri de iş güvenliği ve işçi sağlığı. Bu kapsamda Enerji Otomasyon ekiplerimiz şöyle bir proje başlattı. Görüntülü Teyit Projesi… Altyapı sistemlerini Turkcell üzerinden kurgulayarak, bir elektrik şebekesine müdahale etmeden önce, ilgili ekip video paylaşımı ile kontrol merkeziyle görüntü paylaşımı yapıyor. Paylaşılan görüntüde operasyonu gerçekleştirecek ekibin İSG kapsamında teyidi sonrası şebekeye  müdahale edilebiliyor. Bu teyit gerçek zamanlı bir video ile gerçekleşiyor. Kullanılan  bir app var, bu app üzerinden görüntü kaydı alınıyor, ilgili operatörün önüne düşüyor, ilgili operatör kişinin trafoya müdahale edecek şekilde eksiksiz olduğunu gördükten sonra onay veriyor. Böylece iş kazalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.” diyerek iş güvenliği konusunda da altyapı çalışmalarına dikkat çeken Gökalp Öğer, Turkcell ile birlikte gerçekleştirdikleri bu projenin Enerji Otomasyon Müdürlüğü   operasyonlarına ciddi anlamda fayda sağladığını anlatıyor. Öğer, iş kazalarını minimize etmek adına yapılan bu yatırımın Turkcell sistemleri üzerinden işletildiğinin altını çiziyor.

Bu sürecin 4.5G sayesinde sorunsuz ilerlediğine işaret eden Öğer, “Teknolojinin bu kısmı olmasa bunu gerçekleştirebilme şansı yoktu. Yine aynı şekilde, az önce bahsettiğim IoT platformunda da içeri ciddi şekilde veri transferi yapıyoruz. Bu transfer süreci de yine GSM operatörü üzerinden kurgulanan yapıyla gerçekleşiyor.” diyor

“5G kesinlikle operasyonumuza hız katacak”

Bu noktada 5G sürecini de sorduğumuz Gökalp Öğer, mottolarına değinerek, “Network is king” diyor. Network’un olmadığı bir dünyada ürün çıkarmanın mümkün olmadığını ifade eden Öğer şöyle devam ediyor: “5G kesinlikle operasyonumuza hız katacaktır ve sahadaki operasyonumuzu rahatlatacaktır. Kablodan kurtuluyor olmak, verimlilik açısından işimize ciddi bir performans katacak.”

Akıllı sistemlere de değinen Öğer, 2019 yılında ilk RPA projelerini yaptıklarını anlatıyor. Öğer bu projeyi bir pilot çalışma olarak değerlendirirken, “Rutinde dış kaynakları açmış olduğumuz bir uygulamamız var, bunun şifre resetleme süreci söz konusu idi. İçeride bu aynı zamanda bir operasyon yükü anlamına geliyor. Projeden sonra aylık 6 bin ticket alan IT ekibi, 1000 ticket’ı RPA üzerinden yönetebilir hale geldi. Bir sonraki adım da yapay zeka ile şifresiz bir dünyaya gitme çalışması hedefleniyor.” diyor.

GSM şebekesi ile sokak aydınlatmalarını yönetiyor

Gökalp Öğer: “Akıllı şebekeler tarafında da bir çalışmamız mevcut. Mevcutta  astronomik role ile devreye giren aydınlatmaların bugün GSM şebekesi üzerinden uzaktan yönetilebilecek şekilde kurguluyoruz, IoT modemle de açma ve kapama operasoyunu yönetir duruma geliyoruz.  Sistemlerimize merkezi yazılım üzerinden girmiş olduğumuz bilgi ile, hangi saatte açılıp hangi saatte kapatılacağı koordinat sistemine göre belli olan aydınlatma tesisatlarını açıyor ve kapatıyor.”

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up