IoT - NESNELERİN İNTERNETİMakaleler

Otomotiv sektörünün bir numaralı trendi bağlanabilirlik

0

Otomotiv endüstrisi de diğer sektörler gibi son zamanlarda teknolojik bir devrime tanık oldu. Günümüzün ortalama arabası teknolojik olarak karmaşık, birden fazla mikroişlemci ve milyonlarca satır yazılım kodu ile dolmaya başladı. 

Nesnelerin interneti (IoT) dünyayı bir zamanlar geleceğin vizyonu olarak kabul edilen otonom araçlara doğru yönlendiriyor. Otomotiv endüstrisindeki IoT gelişmiş ulaşım verimliliğini, üstün sürüş deneyimini ve gelişmiş araç yönetimi yeteneklerini de kolaylaştırıyor. 2021’de otomotiv endüstrisindeki en yıkıcı IoT kullanım durumları ve otomobil tedarik zincirinde yaygın olan trendler ise geleceğin araçlarına bakış atıyor. 

Kestirimci bakım

Bir cihaz ya da ekipmandaki olası kusurları arızalanmadan önce “tahmin etmek” için araçlar aracılığıyla veri toplama tekniği olan kestirimci bakım, yapay zeka (AI) ile destekleniyor. Makine öğrenimi modelleri, cihazın çalışmasıyla ilişkili gerçek zamanlı ve geçmiş verilerle eğitiliyor. Bu eğitim, temeldeki algoritmanın gelecekte meydana gelebilecek bir anormalliği doğru bir şekilde tahmin etmesini sağlıyor ve cihazın arızalanmasını önlemek için bakım faaliyetlerini planlama şansı veriyor. 

Otomobil endüstrisindeki kestirimci bakımın en çarpıcı örnekleri, araç üretimi ve araç bakımında bulunuyor. Araç imalatında yapay zeka kullanılması ise imalat maliyetlerinin düşürülmesini kolaylaştırıyor. Makine öğrenimi ayrıca bir araca ve sahiplerine zamanında bakım önerileri sunma gücü veriyor. Örneğin, araç sensörleri sürtünme, gürültü veya parçaların kademeli olarak aşırı ısınması gibi çeşitli olaylar hakkında veri topluyor. Makine öğrenimi algoritması ise bu olayları verimli bir şekilde kaydederek meydana gelme sıklığını analiz ediyor. Daha sonra, gelecekteki büyük arızalardan kaçınmak için araç parçasının ne zaman yükseltilmesi/bakımı yapılması gerektiğini tahmin ediyor. 

Sürücü izleme sistemi

Sürücü izleme sistemleri, sürücünün eylemlerini analiz etmek ve uykulu olması durumunda uyarılar göndermek için sayısız veri noktası sunabiliyor. Düşük güç tüketen araç içi kameralar ve gelişmiş görüş teknolojileri sayesinde sistem, sürücü eylemlerinin gerçek zamanlı izlenmesini sağlayarak olası kazaları önlemek için sürücüye mesajlar gönderiyor. 

Kapsamlı bir yapay zeka tabanlı sürücü izleme sisteminin sunduğu avantajlar arasında sürücü davranış analizi, kabin içi kullanım ve sürüş konumu izleme bulunuyor. Sürücü davranışı analizi ile sürücü izleme sistemi yazılımı ani sürüşü, dikkati dağılmış sürüşü, sürücünün hareketlerini ve hatta sürücü duygularını algılayabiliyor. Sürücü uykulu ise veya sürüş sırasında telefonu ile ilgileniyorsa sistem SMS, görseller, sesler veya titreşimler yoluyla bildirimler gönderiyor. Bu bildirimler de sürücünün yoldayken daha dikkatli olmasını sağlıyor. Sürücü izleme sistemi, bir sürücünün yoldaki davranışına ilişkin raporlar göndermek ve ani sürüşü engellemek için de özelleştirilebiliyor. 

Sürücü izleme sistemleri aynı zamanda aracın doluluğunu ve herhangi bir yolcunun yolculuk eylemlerinden çıkıp çıkmadığını da tespit edebiliyor. Sürücü konumu izleme sayesinde, sürücü izleme sistemi sürücünün emniyet kemeri takıp takmadığını değerlendirerek, hava yastıkları açıldığında tehlikeleri önlemek için doğru konumda oturup oturmadığını algılayacak şekilde özelleştirilebiliyor. 

FOTA (firmware over the air) güncellemesi

FOTA, gömülü sistemlerde kablosuz ürün yazılımı güncellemesini sağlayan bir uzaktan yazılım yönetimi teknolojisidir. Otomotiv endüstrisi, araç ECU (araç beyni) yazılımını yeni özelliklerle güncellemek, hata düzeltmelerini kolaylaştırmak ve aygıt yazılımının eski sürümlerini değiştirmek için yoğun bir şekilde kullanılıyor. 

IoT bulut altyapısında bulunan bir ürün yazılımı sunucusu BLE (bluetooth low energy), WiFi veya GPRS gibi kablosuz kanal aracılığıyla aracın ECU’su için yeni ürün yazılımı gönderiyor. FOTA güncelleme işlemi sırasında, araç ECU’sundaki mevcut donanım yazılımı yeni bir donanım yazılımı görüntüsü ile değiştiriliyor veya bir yama ekleniyor. Dolayısıyla istenen değişiklikler, uzaktan bağlantı yoluyla ECU’da güncelleniyor. 

Yol durumu analizi ve navigasyon

Otomotiv alanındaki en heyecan verici IoT kullanım durumlarından biri, yol durumu analizi ve navigasyon yardımıdır. AI tarafından desteklenen akıllı telefon uygulamaları, yolların durumunu gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor. Bu da sürücünün rotası üzerindeki kazalar, yol kapanmaları, hız sınırları, inşaat çalışmaları vb. hakkında bilgilendirilmesini sağlıyor. Bu verilerle güçlendirilen sürücü, hedefe ulaşmak için alternatif bir rota seçebiliyor. Bir navigasyon özelliği ile entegre edilmiş akıllı telefon uygulamaları ayrıca, sürücüyü varış noktasına yönlendirirken aynı zamanda gerçek zamanlı yol koşullarına ve trafiğe göre en uygun yolu öneriyor. 

Dijital kokpit çözümleri

Bir arabadaki dijital kokpit, sürücüye ve yolculara lüks ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunar. Ayrıca araç ve harici cihazlar arasında sorunsuz bağlantı kurulmasını da kolaylaştırır. Sürücü güvenliği ve yardımı, dijital kokpit çözümünde en yüksek önceliğe sahip olarak kabul ediliyor. 

Dijital bir kokpit; üst düzey bir IVI (araç içi bilgi-eğlence sistemi), dijital gösterge paneli, HUD (baş üstü göstergesi), ADAS (gelişmiş sürücü destek sistemi) ve HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) öğelerinin bir araya gelmesinden oluşuyor.

Araç içi bilgi-eğlence sistemleri, eğlence dünyasının ötesine uzanan işlevlerle donatılıyor. Üst düzey bir IVI sistemi ise genellikle bilgi-eğlence modüllerini gösteren kullanıcı arayüzü, akıllı telefonlarla bluetooth bağlantısı, sürücü ve yolcu koltuğu sıcaklık kontrol sistemi, medya oynatıcı, radyo ve görevlerin önceliğini yöneten etkinlik yöneticisi gibi özelliklerle entegre ediliyor.  

Bağlı dijital alet kümesi ise IoT bulut bağlantısı, GPS aracılığıyla konum izleme, araç verilerini görüntüleyen dijital kullanıcı arabirimi, kaza veya çekme uyarısı gibi güvenlik özellikleri ve turn-by-turn navigasyon sistemi gibi bağlı hizmetleri kapsıyor. 

IoT uygulamaları şu anda otomotiv endüstrisindeki statükoyu yeniden tanımlıyor. Nesnelerin interneti teknolojisi daha da geliştikçe araçları kullanma şekillerinde tam bir dönüşüm olacağı aşikar. Otomobil üreticileri, gelecekte teknoloji geliştikçe çeşitli zorluklarla da karşılaşabilir. Bununla birlikte, yerleşik yazılım ve donanım mühendisliği hizmet sağlayıcıları, analitik sistem satıcıları ve altyapı paydaşlarından oluşan niş bir ağın desteğiyle, otomobil OEM’leri pazardaki değer önerilerini güçlendirme şansına sahip.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up