BÜYÜK VERİMakaleler

Blockchain ve büyük veri kombinasyonuyla işin potansiyelini keşfetme zamanı

0

Araştırmalara göre, işletmeler blockchain çözümlerini çok çabuk benimsedikleri için 2023 yılına kadar küresel blockchain pazarı, 20 milyar dolardan fazla değere ulaşacak. Öyle ki dünya çapında en önde gelen ve etkili şirketlerin hepsi dikkatlerini blockchain’e çevirdi. Apple, Microsoft, Google, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devleri bu güçlü teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Ayrıca devletler, özel işletmeler ve bankalar tarafından yapılan ve giderek büyüyen yatırımlarla da blockchain ekosisteminin, yaklaşık 100 milyar dolar ile 20 yıl içinde, büyük veri endüstrisinin yüzde 20’si kadar değerli olacağı öne sürülüyor. Blockchain içerisindeki büyük verinin ise önümüzdeki yıllarda işletmelerin çalışma şeklini yeniden tanımlaması bekleniyor.

Şirketler neden blockchain çözümlerini entegre ediyor?

Firmaların blockchain çözümlerini entegre etmelerindeki en önemli unsur, merkezi bir otorite ihtiyacını ortadan kaldırarak operasyonel maliyetleri düşürmesidir. Aracıları ortadan kaldırmak; maliyetleri ve temas noktalarını azaltma, şirket verimliliği ve büyümenin artırılması bakımından iş için çok önemlidir. Liderlere oldukça cazip gelen blockchain’in 2025 yılına kadar şirketlere 100 ila 150 milyar dolardan fazla tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.

Blockchain teknolojisi verimlilik ve güvenliğe ek olarak, işlemlerin günler yerine saniyeler içinde tamamlanmasına ve işlem hızını artırmaya da olanak tanıyor. Bu çeviklik de personel, destek, operasyonlar, BT, veri ihlalleri ve çok daha fazlasının maliyetlerini azaltmaya yarıyor.

Aynı madalyonun iki yüzü olan teknolojilerden blockchain, verileri doğrulamaya odaklanırken büyük veri, birden çok kaynaktan benzersiz bir hızda gelen veriler olarak kategorize ediliyor. Blockchain veri yönetimini değiştirirken, büyük veri ise işlemlerin doğasını değiştiriyor. Peki blockchain ve büyük veri kombinasyonu işletmeler için ne anlam ifade ediyor?

Blockchain, bağlantılı zincirleri aracılığıyla, verilerin kaynağını tespit ederek kesintisiz veri bütünlüğü ve denetim izlerinin yolunu açıyor. Üstelik blok zincirine kaydedilen veriler, zorlu doğrulama süreçlerinden geçmesi gerektiği için veri güveni de sağlıyor. Blockchain tabanlı bir büyük veri sistemi, farklı veri silolarından oluşan ağdan ortaya çıkan risk faktörlerinde katlanarak sağlayıcıların, kayıtları diğer alanlarla paylaşmasına olanak tanıyor. Blockchain teknolojisi ayrıca işlemleri doğrulayan fikir birliği algoritmalarını kullandığından, tek bir veri birimi tüm ağ için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Bu, büyük verileri siber suçlulara karşı güvenli hale getirerek verileri ihlal etmeyi ve değiştirmeyi zorlaştırıyor.

Tedarik zinciri yönetiminde blockchain

Tedarik zinciri üretim ağı, bir işletme ve sağlayıcıları arasında oluşturulmuş bir yapıdır. Blockchain, eşsiz dijitalleştirme avantajları sunarak envanter ağı sorunları için uygun bir çözüm garanti ediyor. Üstelik tüketicilerin, satın alınan malların gerçekliğini blockchain destekli bir tedarik zinciri aracılığıyla doğrulamasına yardımcı oluyor. Ürünler ayrıca, bir tedarik zinciri sürecindeki farklı konumları ve aşamaları boyunca doğru bir şekilde izlenebiliyor.

Sağlık hizmetlerinde blockchain

Blockchain, hastanın tıbbi kayıtlarını saklamak için şeffaf bir mekanizma sağlayarak sağlık sektörüne de yardımcı oluyor. Tıp pratisyenleri, tedarik zincirinin her aşamasında ilaçları etiketleme ve izlemenin yanı sıra, hastanın tıbbi geçmişi hakkında daha iyi fikirler edinebiliyor. Bu esneklik, doğru ilaç kullanımına da destek sağlıyor. Blockchain ayrıca kullanıcıların kendi kayıtlarına erişim izni vererek hastaların blok zincirinde depolanan verilerini kontrol etmelerine imkan veriyor.

Noterlerde blockchain

Noterlik, doğası gereği güven ve veri gerçekliğini içerir. Blockchain’in yokluğunda, veri kayıtları değiştirilebilir veya aldatıcı eylemlere maruz kalabilir. Blockchain’deki gelişmeler, resmi onay prosedürünün değerini artırmanın yanı sıra, anlaşmaların yapıldığı andan itibaren büyük veri kayıtlarının varlığını ispatlamaya da yardımcı oluyor.

Gıda güvenliğinde blockchain

Gıdalar için tedarik zinciri, çok sayıda süreci ve kişisel unsurları içeren bir karmaşadır. Gıda yolculuğunda şeffaflık yoktur ve bu da yiyeceklerin bozulma olasılığının artmasına neden olabilir. Yiyeceklerin hareketi genellikle kağıt tabanlı olduğu için hatalı veri yakalama ihtimalini doğurabilir ki bu da maliyetli aksamalara neden olur.

Blockchain teknolojisi, belirli bir gıda ürününün geçmişinin, konumunun ve durumunun hızlı ve kolay bir şekilde doğrulanmasını sağlıyor. Kullanıcılar; nakliye detayları, seri numaraları, depolama sıcaklıkları, son kullanma tarihleri, fabrika ve blok zincirine dijital olarak kaydedilebilen işleme verileri gibi ürün ayrıntılarına erişebiliyor.

Blockchain ve büyük verinin birleşimi birçok ilginç fırsat sunuyor. Buradaki potansiyel ise işletmeler tarafından yakalanan ve doğrulanan blok zincirindeki verilerin, önümüzdeki yıllarda şirketler için çok önemli olacağı anlamına geliyor. Burada, blockchain’in büyük veri sektörünü nasıl dönüştürdüğünü de irdelemek gerekiyor:

Veriler güvende!

Blockchain, bulut tabanlı bir sistemde büyük miktarda veriyi depolamanın etkili bir yoludur. Ayrıca blockchain’in merkezi olmayan uygulaması, verilerin güvenilirliğini bozmadan birçok kişiye erişim imkanı sağlar.

Bir bilgisayar korsanının tek veri bloğunu değiştirmesi için, zincirde bulunan her bir bloğun verilerini de değiştirmesi gerekir; çünkü her blok önceki bloğun özetini içerir. Sonuç olarak, bu işlem oldukça yorucudur ve çok zaman alır. Dolayısıyla blockchain, verileri manipülasyona karşı korumalı hale getirir.

Blockchain, blok zincirinin dijitalleştirilmiş bilgileri desteklemesini sağlayan bitcoin ve Ethereum sayesinde büyük verilerle çalışabiliyor. Büyük veri bilimcileri, verilerinin güvenliğinin ve kalitesinin bozulmadan kalmasını sağlamak için blockchain kullanıyor. Örneğin, veri tabanını blok zincirine, hastanelere veya sağlık hizmetlerine yerleştirerek her çalışanın, manipüle edilemeyen aynı bilgilere erişmesini sağlıyorlar.

Veri kaybı tarihe karışıyor

Geçtiğimiz iki ila üç yılda, büyük şirketlerin çok sayıda veri ihlaline şahit olduk. Facebook gibi multi milyar dolarlık şirketler bile verilerini güvence altına alamadı. Tam da bu noktada, büyük veriye uygulanan blockchain, verilerin kaybolma ya da değiştirilme olasılığını minimize ediyor. Merkezi bir yapıya sahip olmayan blockchain, birçok veri sızıntısının ana nedenlerinden biri olan DDoS saldırısı gibi yaygın tehditlerden verileri koruyabiliyor.

Blockchain’in saldırıları tamamen engellediğini söylemek şu an için erken ancak; bir blok zincirine saldırmak için oldukça sabırlı ve çokça zamana sahip olunması gerekiyor. Ayrıca, verileri özel bir blok zincirinden çıkarmak için iki ila üçüncü taraf yetkisine ihtiyaç duyuluyor. Kısaca, verilerdeki herhangi bir şeyi değiştirmek için önce yeni verilerin bilgilerini tüm paydaşlara sağlamak gerekiyor. Sonuç olarak, bir veya iki paydaş zarar görse bile, tamamının hacklenmesi imkansız oluyor ve blockchain bu noktada, büyük verinin veri kaybı sorununu çözüyor.

Veri tıkanması, blockchain ile çözülüyor

Hem merkezi hem de merkezi olmayan veri sistemleri, kapasite ve veri aktarım hızları açısından kendi sınırlamalarına sahiptir. Küçük miktarlardaki veriyle bile meydana gelebilen veri tıkanması ise büyük veri durumunda daha da kötü bir hal alabiliyor.

Veri işlemlerini kolaylaştıran blockchain ilk olarak, çevrimiçi işletmelere milyonlarca dolarlık işlem sağlamak için izlenebilirlik sunmak üzere tasarlandı. Buradaki işlem hızı sayesinde örneğin, bitcoin kullanımı halen devam edebiliyor.

Blockchain, kuruluşların faaliyet gösterdiği pazarlarda daha fazla şeffaflık ve güveni öne çıkararak, dijital dönüşümü benimseyen şirketlerin yardımına koşuyor. Büyük veri ile senkronize çalıştırıldığında ise blockchain, yeni nesil teknolojilerin birleştirilmesi için dinamik bir ortam yaratıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up