MakalelerYAPAY ZEKA

2020’de iş dünyasını alt üst edecek 8 teknolojik gelişme

0

Teknolojinin değişim hızı neredeyse her sektörü derinden etkiliyor. Değişimin iyice ivme kazandığı şu günlerde ise teknolojinin hızına uyum sağlamak iş dünyası için büyük bir mesele.

Yapay zeka, sınır bilişimi ve yazılım robotlarının kullanımı şirketler arası rekabet içerisinde büyük bir yer edinmiş durumda. Bu nedenle şirketler işlerinde daha iyi kararlar alabilmek için gelişmeleri hızlı ve verimli bir şekilde kullanmanın yollarını araştırıyor. Zira yeniliğe ayak uyduramayan şirketler, her zaman olduğu gibi rekabete yenik düşerek büyük finansal krizlere sürüklenecek.

Şirketlerin değişimin hangi yönlerine odaklanmaları gerektiği konusunda fikir sahibi olmaları için çeşitli uzmanların görüşlerini derledik. Uzmanlar, dijital dönüşüm sürecine en çok etkiyi yaratabilecek gelişmeler hakkında birtakım ipuçları veriyor.

Robotik süreç otomasyonu (RPA)

Şirketler sıkıcı iş süreci görevlerini robotik süreç otomasyonu adlı yeni teknoloji ile yazılım robotlarına devrederek basit bir konsept ile büyük kazanımlar elde edebiliyor. Robotik süreç otomasyonu (RPA) olarak adlandırılan bu sistem, kendisini erken benimsemiş şirketlerin için halihazırda iş akışını kolaylaştırmada büyük bir etkiye sahip.

Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre RPA, bu yıl 1,3 milyar dolar gelirle, geçen seneden beri yüzde 63 oranında büyüme göstermiş olan kurumsal yazılım pazarının diğer bölümlerini geride bırakıyor.

Boston merkezli bir şirket olan AppNeta yetkililerinin belirttiğine göre RPA’nın ilerleme ve fonksiyonel fayda oranı şaşırtıcı bir derece iyi ve her geçen zamanda daha da iyiye gidiyor.

Laserfiche CIO’sunun deyimine göre RPA, bir çalışanın günlük faaliyetlerinden günlük rutin görevleri kaldırarak çalışanların daha değerli işlere odaklanmalarını sağlayıp kuruluşların operasyonel verimliliğini, kalitesini ve mevzuat uyumluluğunu arttırmalarına yardımcı oluyor.

Uzmanlar RPA’nın kanıtlanmış başarısının ardından önümüzdeki aylarda daha fazla şirketin RPA kullanmaya başlayacağını öngörüyor.

Yapay Zeka

Imagen CTO’suna göre yapay zeka, şirketlerin teknik ve işletme personellerinin göz korkutucu hatta imkansız gibi gözüken sorunlarla baş etmelerine çok büyük bir katkı sağlıyor. “Makinelerin henüz tüm insani işleri alacağına inanmıyoruz fakat şu an makineler konusunda büyük bir devrimin içinde olduğumuzu da yadsıyamayız. Bugün yapay zeka ve makine öğrenmesi sıkıcı iş yükünü ortadan kaldırıp insanlar tarafından yapılması mümkün olmayan pek çok görevi yerine getiriyor. Örnek olarak yapay zeka, müşterilerimize daha sonra kullanabilecekleri büyük meta verileri oluşturma imkanı sağlıyor ki bu işlemin manuel olarak yapılması imkansızdır.” şeklinde yapay zekanın önemine dikkat çekiyor.

Balbix CTO’suna göre de yapay zeka, şirketlerin karşılaştıkları önemli güvenlik tehditlerine karşı daha büyük roller almaya başlayacak. “Şirketler siber güvenlik ağlarında milyarlarca sinyali analiz edip oluşabilecek ihlal durumlarını tespit etme amacı ile yapay zekayı kullanıyor. Yapay zeka destekli platformlar, işletme genelinde siber riski azaltma ve müşteri bilgilerini koruma konusunda çok başarılı.” diyerek yapay zekayı neden tercih ettiklerini açıklıyor.

Veri operasyonları

Hitachi Vantara yetkilileri veri operasyonlarına dair “Yapay zeka, makine öğrenimi ve veri yönetimi konusunda yenilikçi bir yaklaşım sergilemek şirketlerin 2020’de büyük bir üstünlük sağlamasına yardımcı olabilir. DataOps veyahut veri operasyonları olarak bilinen bu teknoloji yaygınlaştığında sektörleri alt üst edecek. Şirketler bu teknolojiye adapte olmaya başladı fakat buradaki mesele bu yaklaşımı kabul etmekten ziyade insanları bu yaklaşıma doğru geliştirmek.” açıklamalarıyla görüşlerini paylaşıyor. Gartner’a göre DataOps’un mevcut kabul oranı, pazarın yüzde 1’inden daha az ancak kabul eden yüzde 1 pazar içerisinde büyük bir rekabet avantajına sahip olacak.

Data Kitchen’ın CEO’su, DevOps’un veri bilimi ekiplerinin sahada analitiği uygulayıp sürdürmesi için gerekli olan bir metodoloji olduğunu söylüyor. Söylenene göre DataOps, organizasyonlar içerisindeki verimliliği düşüren manuel işlemleri azaltarak çalışanları yüksek performanslı ekiplere dönüştürüyor.

Video ve tümleşik iletişim

Çalışan deneyimi, şirket içi başarı için önemli bir konu. Mükemmel bir çalışan deneyiminin nasıl oluştuğuna dair 300 şirketle araştırma yapan MIT sürpriz sayılabilecek sonuçlar ile karşılaştı. Araştırmanın sonuçlarına göre mükemmel çalışan deneyimi, tümleşik iletişim teknolojisine yapılan yatırımlarla yenilik, işbirliği ve verim ile birlikte artışa geçiyor.

Bir uzmanın açıklamarına göre bu yatırımlar ekiplerin daha fazla yüz yüze olmalarını sağlayarak işbirliğini arttırmasının yanı sıra çalışanların yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalarını gerektirdiğinden dolayı kaliteyi yükseltiyor.

Benzer bir şekilde AppNeta uzmanı da tümleşik iletişimin önümüzdeki yıllarda daha fazla önem arz edeceğini söylüyor. AppNeta uzmanı, güvenilirlik sorunlarının tümleşik iletişimi şirketler için bir kumar haline getirdiğini fakat bu yeni teknoloji günümüzün yoğun ve dağınık çalışma ortamlarında yüz yüze etkileşimi arttırarak büyük etkiler yaratabileceğini belirtiyor.

5G

5G teknolojisinin yayılması yıllar sürecek bir süreç fakat bu durum firmaların yüksek hızlı ve düşük gecikmeli kablosuz servis üzerinden planlar kurmasına engel olmuyor. Teksytems’in pazar araştırması yöneticisi, şirketlerin 5G teknolojisi konusunda stratejilerini oluşturmaya başladığının altını çiziyor.

VoltDB CTO’su ise bu konuda çekimser ve 5G teknolojisindeki beklentilerin sorunlara yol açabileceği hususunda uyarılarda bulunuyor. “Şirketler teknolojiyi yakalamada başarılı olamaz ise markalar ve teknolojiler konusunda bazı problemler ortaya çıkabilir. Oluşabilecek problemleri önlemek için şirketlerin akıllı ve dinamik kararlar alarak eyleme geçmesi gerekiyor. 5G’nin vaadi, kuruluşları değişim için olgunlaşan mevcut süreçleri belirlemeye ve yeni ağların taleplerini yerine getirmeye zorluyor. 5G’nin oluşturduğu yeni talepler doğrultusunda şirketler VR ve olay işleme gibi teknolojileri benimsemek zorunda kalıyor.” diyerek şirketlere strateji belirlemenin önemine vurgu yapıyor.

Konteynerler

Konteynerler ve mikro servisler özellikle nesnelerin interneti (IoT) ve bulut kullanarak hızlı bir şekilde kod geliştirip ölçeklendirmesi gereken şirketlerin ilgisini çekiyor. Sungard AS şirketinden bir uzman “IoT projelerini, DevOps, sınır bilişimi, sunucusuzluk ve konteyner teknolojileri gibi alanların etrafında görmek heyecan verici.” diyerek düşüncelerini paylaşıyor.

Uzmanlardan birkaçı, konteyner dağıtımı, yapılandırılması ve yönetimini otomatikleştiren açık kaynaklı bir sistem olan Kubernetes’in yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti. Bir uzmanın söylediğine göre bu durum hızlıca geliştirilebilen tamamen yeni yapıları yaratmaya olanak sağlıyor.

SUSE şirketinden ise “Kubernetes kurum içi ve bulut ile çalışan konteynerli uygulama ve hizmetler ile başa çıkmanın en popüler yolu. Yönetilmesi gereken çok fazla şeyle birlikte, altyapı ve uygulamaların konuşlandırılması ve düzenlenmesini otomatikleştirmek yazılım tanımlı altyapıların ayrılmaz bir parçası.” şeklinde görüşlerini iletiyor.

Karma gerçeklik (AR, VR, MR)

Karma gerçeklik yarattığı heyecana nazaran yavaş gelişen bir teknoloji fakat hala dikkat çekici bir güzelliğe sahip. Kony CTO’su özellikle, arttırılmış gerçekliğin büyük bir ticari fırsat olduğunu vurguluyor. CTO, “Arttırılmış gerçeklik sayesinde mağaza rafları ve ürünleri gerçek zamanlı olarak arzu edenlere ulaştırabilir. Bakım, onarım gibi birçok endüstriyel işlemde ölçüm ve malzeme durumu gibi bilgileri doğrudan iş ile uğraşan insanlara verebiliriz.” diyor.

Bunun yanı sıra Amalgam Insights’da nöroloji alanındaki bir araştırma görevlisi, karma gerçeklik teknolojilerinin eğitim programlarında da kullanılabileceğini öngörüyor. VR ve AR eğitim alanında, deneysel öğrenmeye dayalı yarar sağlamalarından dolayı oldukça etkili teknolojiler olduğunu söylüyor.

Nesnelerin interneti IoT ve sınır bilişim

Bir CompTIA araştırma raporu, ABD firmalarının yaklaşık üçte birinin IoT stratejilerinin üretimi ve geliri arttırmada etkili bir yöntem olabileceği konusunda inançları olduğunu ortaya çıkardı. Sungard şirketindeki bir diğer uzman, IoT ve sınır bilişimindeki gelişmeleri olumlu buluyor ancak verilerin işletmeler için daha kolay anlaşılabilir olması adına makine öğrenimi ve yapay zekanın işin içinde daha fazla yer etmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Sungard’taki uzman “Büyük veri yaklaşık 10 yıldan beri var fakat hala tam olarak nasıl anlaşılması gerektiği ve nasıl iş amaçlı kullanılabileceği anlaşılamadı.” diyerek ileride bu teknolojilerin daha erişilebilir hale gelip de daha fazla şirket tarafından kullanılmaya başlandığında başarı seviyelerinin artıracağına inanıyor.

Yazıda uzmanların görüşleri ile birlikte şirketleri etkileyecek 8 farklı teknolojiden bahsettik. Şirketleri zorlu ve yepyeni bir yol bekliyor. Önümüzdeki yılların iş dünyasına nasıl etkiler getireceğini hep birlikte göreceğiz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up