Haberler

Google Translate’in yeni gerçek zamanlı transkripsiyon özelliği yayına başladı

0

İlk olarak Ocak ayında açıklanan transkripsiyon özelliği bu hafta Android cihazlarda kullanıma sunuldu. Google Çeviri, İngilizce, Fransızca, Hintçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca ve Thai dili de dahil olmak üzere bu diller arasında kopyalanan çevirileri destekleyebilecek.

Google Translate’in yeni gerçek zamanlı transkripsiyon özelliği yayına başladı

Yeni özellik, Android kullanıcılarına bu hafta yayınlanacak Google Çeviri uygulamasının güncellenmesiyle sunulacak. Yüklendikten sonra kullanıcılar uygulamanın ana ekranında görünen yeni “Kopyala” seçeneğini kullanabilecek. Özellik daha sonra, kaynak ve hedef dilleri seçerek kopyalamaya başlamak için mikrofon simgesine basılarak çalışabiliyor.

Google Ocak ayında yaptığı açıklamada, Transcribe özelliğine güç vermek için kullanılan makine öğrenme teknolojisinin Android’in işitme engelli kullanıcılar için gerçek zamanlı altyazı sağlayan Live Transcribe erişilebilirlik özelliğiyle yaptığı önceki çalışmalarına dayandığını söylemişti. Bu hizmette olduğu gibi Google Translate’in transkripsiyonu, cihazdan ziyade Google’ın güçlü Tensör İşlem Birimi yongalarına erişimi olduğu bulutta yapılıyor.

Google’ın TPU’ları bu özellik için gerekli çünkü özellik hem metin çevirmek hem de metni oluşturmak için yeterli işlem gücüne ihtiyaç duyuyor ve birçok cihaz yeterince güçlü değildir. Gerçek zamanlı olarak konuşmadan transkripsiyon da kolay değil çünkü uygulamanın hem konuşmanın kadansını hem de duraklamaları yorumlaması ve gerektiğinde noktalama işaretleri eklemesi gerekiyor.

Google, gerçek zamanlı transkripsiyon özelliğinin yalnızca telefonun mikrofonu tarafından yakalanan konuşmayla çalışacağını ancak önceden kaydedilmiş ses dosyalarının daha sonraki bir tarihte yazıya dönüştürülmesini hayata geçirileceğini umduğunu söyledi.

Google, uygulamanın algoritmaları normal kullanımdan öğrendikçe ve geliştirdikçe yazıya aktarılan konuşmanın zaman içinde daha doğru olacağını söylüyor.

Şirket, özelliği uygulamanın iOS sürümüne de getireceğini ancak ne zaman başlatılacağı hakkında açıklamada bulunmadı.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up