Haberler

İnsanlar 5 yıl içinde perakende sektöründe robotlarla birlikte çalışacak

0

Gartner araştırması, perakendecilerin yüzde 77’sinin 2021 yılına kadar yapay zeka (AI) dağıtmayı planladığını ve bir numaralı kullanım örneği olarak depo toplamak için robotların konuşlandırıldığını gösteriyor. Depo toplama, bağımsız veya insanlarla birlikte çalışan akıllı robotları içeriyor.

İnsanlar 5 yıl içinde perakende sektöründe robotlarla birlikte çalışacak

Gelecekte perakendeciler, robot kaynaklarının temini, bakımı, eğitimi, vergilendirilmesi, hizmetten çıkarılması ve uygun şekilde bertarafı için kuruluş içinde birimler kuracaklar. Ayrıca insanların ve robotların etkili bir şekilde işbirliği yapabilmelerini sağlamak için gereken yönetişimi oluşturacaklar.

Rapor sonuçlarına yorum getiren Gartner araştırma direktörü Kelsie Marian, “Yeni dijital teknolojilerin benimsenmesi ve müşterilerin sürekli değişen beklentileri geleneksel perakendecilere meydan okumaya devam ediyor ve onları yapay zeka, otomasyon ve robotik de dahil olmak üzere yeni insan melez operasyonel modelleri araştırmaya zorluyor.” diyor.

Birçok perakende çalışanı yapay zekayı özel olarak talep üzerine veya tahmin yardımcısı olarak kullanmak istiyor yani robotun insanlarla birlikte çalışması gerekecek. Bu, robotun insan ekibiyle ‘örülmesi’ gerektiği anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki iki tarafın da birlikte etkili bir şekilde çalışmak için nasıl işbirliği yapacağını öğrenmesi gerekecek.

Gartner’a göre İK, BT ve işe alım yöneticilerinin ortak bir çaba göstermesi, insan ve robot çiftinin etkili bir şekilde birlikte çalışmasını sağlamak için gereken becerileri belirlemek için gerekli olacaktır. Kelsie Marian bu noktada “Perakende CIO’ları etkinlik için sürekli bakım ve izleme performansı sağlamalıdır. Aksi takdirde ekip verimsiz olabilir ve kötü bir müşteri deneyimine yol açabilir.” diyor.

Yapay zeka ve robot teknolojisinin getirilmesi, işgücü arasında özellikle de yarı zamanlı çalışanlar arasında, korku ve endişeye neden olacak. Perakende CIO’ların İK ve iş liderleriyle birlikte çalışarak çalışanların becerilerini ve endişelerini ele alıp yönetmeleri ve robot kaynak birimlerinin geliştirilmesi konusundaki düşüncelerini değiştirmeleri hayati önem taşıyacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up