HaberlerYAPAY ZEKA

Yapay zekayı geliştirmek isteyen Google, yerelleştirilmiş anlatımlar kullanıyor 

0

Google, yapay zeka araştırması için fotoğraf veri seti olan milyonlarca ek veri noktası ve akademik projelere yardımcı olmak amacıyla “yerelleştirilmiş anlatılar” olarak adlandırılan bir özellik ekleyen Open Images’in yeni bir versiyonunu yayınladı.

Yapay zekayı geliştirmek isteyen Google, yerelleştirilmiş anlatımlar kullanıyor 

İlk olarak 2016’da piyasaya sürülen Open Images, tanımlayıcı etiketlerle açıklanmış 9 milyon fotoğraf içeriyor. Bu tür veri setleri AI ekosisteminde önemli bir rol oynuyor. Veri setleri araştırmacılar tarafından nesne tanıma ve otonom sürüş gibi görevler için yeni makine öğrenme modelleri çeşitleri geliştirmek için kullanılıyor. 

Eğitimsiz sinir ağları fotoğraflardaki nesneleri tek başlarına tanıyamaz ve bu nedenle ekranda ne olduğunu anlamak için ek açıklamalar gibi meta verilere ihtiyaç duyar. Meta veriler ne kadar ayrıntılı olursa, yapay zeka o kadar iyi öğrenebilir. Bağımsız kullanılabilir fotoğraflar sunmanın ötesinde Open Images ise AI eğitimi için değerli milyonlarca ek açıklama içeriyor. 

Yakın zamanda yayınlanan Open Images’ın yeni sürümü, görüntülerde neler olduğuna dair genel bir açıklama sağlayan, insanlar tarafından doğrulanan 23,5 milyon “fotoğraf düzeyinde” etiket ekliyor. Veri tabanı artık toplamda bu etiketlerin 59,9 milyonuna sahip. 

Google bunun yanı sıra fotoğraflardaki kişiler tarafından gerçekleştirilen işlemleri açıklayan 2,5 milyon etiket ve nesneler arasındaki ilişkileri açıklayan 391.000 etiket de dahil olmak üzere daha fazla durumsal ek açıklama da ekledi.

Bununla birlikte yerelleştirilmiş anlatılar, arama devi tarafından AI modellerinin bir resim hakkında daha eski bilgi not yöntemlerinden daha fazla bilgi toplayabilmesini umduğu yeni bir ek açıklama türüdür.

Google insan tanımlayıcıların, mouselarını bir fotoğraftaki her nesnenin üzerine getirip kendi sözcükleriyle tanımlamasını sağlayarak yerelleştirilmiş anlatılar oluşturur. Daha sonra imleç hareketlerinin bir kaydı, doğal dil tanımı ile eşleştirilir ve böylece her bir kelime uygulandığı nesne ile ilişkilendirilebilir. Google bu yaklaşımın, Open Images veri kümesinde eğitildiğinde AI modellerinin daha etkili bir şekilde öğrenmesine izin vereceğini söylüyor.

Google, şu ana kadar yaklaşık 500.000 Open Images dosyası için yerelleştirilmiş anlatımlar oluşturdu.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up