5G & İLETİŞİMHaberlerYAPAY ZEKA

Toyota, teknolojilerini test etmek için akıllı şehir inşa ediyor

0

Woven City olarak adlandırılan iddialı proje, önümüzdeki yıl Japonya’nın Fuji Dağı’nın eteklerinde, Tokyo’dan yaklaşık 80 mil uzakta yer alacak.

Toyota teknolojilerini test etmek için akıllı şehir inşa ediyor

Projeyi Las Vegas’taki CES 2020’de açıklayan Toyota’nın CEO’su Akio Toyoda, yeni şehri araştırmacıların, bilim insanlarının ve mühendislerin ortaya çıkan teknolojiyi gerçek yaşam ortamında test etmelerini sağlayacak “yaşayan bir laboratuvar” olarak nitelendirdi.

Yapay zekayı güçlendirilmiş zekaya dönüştürmek istediklerini belirten Akio Toyoda, “Veri ve sensörler aracılığıyla birbirine bağlanan ve iletişim kuran insanların bulunduğu binalar ve araçlar ile, hem sanal hem de fiziksel dünyada AI teknolojisini test ederek potansiyelini en üst düzeye çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

Yeni proje, daha önce bir Toyota fabrikasına ev sahipliği yapan 175 dönümlük bir alana kurulacak. Şehri “tamamen sürdürülebilir” olarak nitelendiren şirket, projenin hidrojen yakıt pilleri ve çatı güneş panelleri ile güçlendirileceğini söyledi.

Sokaklarında sadece tamamen özerk ve sıfır emisyonlu araçların çalışmasına izin verilecek akıllı şehirde araba üreticisi, Toyota e-Paletleri olarak bilinen otonom araç filosunu, teslimat ve perakende satış amaçlı kullanılacak.

Woven City’nin açıldıktan sonra yaklaşık 2.000 kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor. Toyota’nın ilk sakinleri firmanın çalışanları ve aileleri ile emekliler, perakendeciler, araştırmacılar ve diğer proje ortakları olacak.

Proje, Japon otomobil üreticisi ve Danimarkalı mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG) arasında, kentin ana planını tasarlayan bir işbirliği. Sahadaki binalar öncelikle ahşaptan yapılacak ve kısmen robotik kullanılarak inşa edilecek. Ancak tasarımlar, geleneksel doğrama tekniklerini ve ülke mimarisinin karakteristik çatılarını içeren Japonya’nın ilham için geçmişine de bakış atıyor. 

Bu akıllı evlerin, buzdolabını yeniden doldurmak, çöpleri dışarı çıkarmak hatta sağlıklı durumuna bakmak gibi şeyleri otomatik olarak yapmak için sensör tabanlı AI kullanarak tam bağlanabilirlikten yararlanacağı söyleniyor. Güç depolama ve su filtreleme tesisleri ise yerin altına gizlenecek. Ayrıca BIG’nin ana planı inziva, parklar ve araçsız gezinti yerleri içeriyor ve Ingels de tasarımında kamusal alanların önemini vurguluyor.

BIG’nin bir düzineden fazla yapıdan oluşacağı söylenen projenin ilk aşamasında inşaatın 2021’de başlaması bekleniyor. Tamamlanması için ise tahmini bir tarih verilmedi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up