HaberlerYAPAY ZEKA

Baidu, Samsung’a yeni AI çipleri geliştirmeyi planlıyor

0

Baidu kısa süre önce Çin ve Güney Koreli teknoloji devleri arasındaki ilk işbirliğini işaretleyerek yeni Kunlun AI hızlandırıcı çiplerini üretmek için Samsung Electronics ile ortaklık kurdu.

Baidu, Samsung’a yeni AI çipleri geliştirmeyi planlıyor

Samsung, daha küçük bir yonga seti oluşturmak için bir SoC’yi (çip üzerindeki sistem) HBM (yüksek bant genişlikli bellek) ile birleştiren 14nm işlem ve I-Cube (interpoed-cube) paket çözümüyle yongaları üretecek. Yongalar bulut, kenar ve AI görevleri için Baidu’nun kendi XPU sinirsel işlemci mimarisi tarafından desteklenecek.

Baidu ve Samsung, yeni çipin arama sıralamaları, konuşma tanıma, görüntü işleme, derin öğrenme ve otonom sürüş gibi zorlu AI iş yüklerini destekleyeceğini belirtiyor.

Baidu ve Samsung, yeni Kunlun çipinin Baidu’nun doğal dil işleme çerçevesi ERNIE’nin dili mevcut GPU’larından üç kat daha hızlı işlemesini ve DuerOS’u önemli ölçüde güçlendirmesini sağlayacağını ekliyor.

Diğer şirketleri etkileyebilecek bir kazan-kazan anlaşması Baidu ve Samsung arasındaki anlaşma her iki şirkete de açıkça sağlayacak gibi görünüyor. Baidu AI donanımını güçlendirirken Amerikan yongalarına bağımlılığını ve veri merkezi maliyetlerini azaltıyor. Samsung ise bellek fiyatlarında bir toparlanma beklediği için dökümhane işi için yeni bir gelir akışı elde ediyor.

Baidu’nun genişleyen iş kolu yelpazesi

Çin’in en büyük arama motoru Baidu, kazancının büyük bir kısmını çevrimiçi reklamlardan elde ediyor. Ancak Çinli arama motoru, sanal asistanlar, akıllı hoparlörler, otonom otomobiller ve bulut bilişim gibi diğer pazarlara doğru da giderek genişliyor.

DuerOS ses asistanı, geçen Ağustos ayında sadece 100 milyon kullanıcıdan 400 milyon kullanıcıya ulaştı. Geçtiğimiz çeyrekte, platformdaki aylık ses sorgularının geçen yıla göre dört kattan fazla artarak 4,2 milyar olduğunu belirtildi. Canalys’e göre, bu ekosisteme bağlı olan Xiaodu akıllı hoparlörleri, Amazon ve Alibaba’dan sonra küresel akıllı hoparlör pazarında üçüncü sırada yer alıyor.

Ayrıca otonom araç pazarında Baidu’nun Apollo yazılım platformu, iki yıl önce piyasaya sürüldüğünden bu yana 100’den fazla ortağı güvence altına aldı ve kısa süre önce Çin’de 45 araçlık ilk robotaksi filosunu başlattı. Çin’in bulut platformu pazarında Baidu hala dördüncü sırada yer alıyor ancak genişleyen ekosistemi daha fazla kurumsal müşteri kazandıkça toplam bulut geliri geçen çeyrekte yüzde 70 arttı.

Baidu ve Samsung ortaklığı, AI hızlandırıcı yongalarının veri merkezlerindeki artan önemini daha da vurguluyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up