HaberlerYAPAY ZEKA

Evrenin gizemlerini ortaya çıkaran bilgi işlem ve yapay zeka teknolojisi

0

Kara deliklerin tam olarak nasıl oluştuğunu anlamak veya tüm bir genomik diziyi tamamlamak için bilgi işlem ve yapay zeka teknolojilerine duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Evrenin en büyük gizemlerini ortaya çıkarmanın ardında ise daha birçok teknoloji yer alıyor. ABD’de bulunan Flatiron Enstitüsü astrofizik, biyolojik bilimler, kuantum fiziği ve hesaplama matematiği gibi bilimlerden yararlanarak bu gizemleri çözmeye çalışıyor.

Evrenin gizemlerini ortaya çıkaran güçlü teknolojiler

Evrenin sırlarını çözmede yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) için ciddi bir güce duyulan ihtiyaç, Lenovo ve Intel ortaklığıyla destekleniyor. Bu araştırmalarda kullanılan bilgi işlem teknolojisinde; Lenovo ThinkSystem SD530 sunucularında çalışan 17.000 Intel işlem çekirdeği, tek bir dizin altında 100.000’den fazla küçük dosyaya genomik sıralama gibi büyük veri dosyalarını işleyen bir altyapıyı destekliyor.

Intel, Lenovo ile ortaklıkları sayesinde Flatiron’un dünyanın en karmaşık sorunlarından bazılarını, daha kısa öngörülerle çözülmesine yardımcı olmak adına hem AI hem de HPC hızlandırmalı CPU dahil olmak üzere bu önde gelen teknolojileri sunabildiklerinin altını çiziyor.

Flatiron Enstitüsü araştırmacıları artık araştırma hızını artırmak için petabayt veriyi daha hızlı ve daha verimli bir şekilde işleyebiliyor. Araştırmacılar sadece son 10 yılda, tam genom sıralamalarının daha uygun hale geldiğini çünkü yüksek performanslı bilgi işlemin daha erişilebilir olduğunu açıklıyor.

Yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem, ödüllendirici fırsatlar ve potansiyeller de yaratıyor. Intel bu çığır açan araştırmayı desteklerken söz konusu teknolojilere ihtiyaç duyduğunu da ekliyor.

Flatiron Enstitüsü’ndeki araştırma, Intel Deep Learning Boost teknolojisine sahip Intel Xeon Platinum 8268 işlemcileri çalıştıran Lenovo ThinkSystem SD530 Dense Rack sunucularının yardımıyla gerçekleştiriliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up