HaberlerYAPAY ZEKA

AI ile tümör biyopsi görüntülerinden beyin kanseri teşhis edildi

0

Geliştirilen AI, uyarılmış Raman dokubilimi (SRH) adı verilen bir yöntem kullanılarak üretilen tümörlerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini analiz edebiliyor.

AI ile tümör biyopsi görüntülerinden beyin kanseri teşhis edildi

Michigan Üniversitesi’ndeki Todd Hollon ve meslektaşları, teşhisleri bilinen 415 kişinin 2 milyondan fazla SRH beyin tümörü görüntüsünü oluşturdu. Her görüntü eksize edilmiş bir tümörün küçük bir bölgesini gösterdi ve en yaygın 10 tipten hangisinin beyin tümörü olduğu ile etiketlendi. Ekip hepsini AI’a besledi, böylece yapay zeka bu spesifik kanser türlerine bağlı doku özelliklerini tanımlayarak görüntüleri öğrendi.

Görüntüler analiz için şüpheli bir tümörün küçük bir örneğini olan biyopsilerden ya da tümörleri çıkarmak için yapılan ameliyatlardan gelmişti. Özellikle agresif tümörler tamamen çıkarılabilir ancak bu nadiren beyin kanseri için işe yarar çünkü tümörler genellikle beynin kendisine entegre edilir.

Hollon’un ekibi daha sonra nörolojik semptomları olan 278 hastanın tümörlerinin görüntülerinin teşhis için rastgele AI veya insan patologlarına atandığı bir klinik denemede AI’ı test etti.

Yapay zekanın yaklaşık 15 saniye süren tanıları, yüzde 93,9’luk insan doğruluğuna kıyasla yüzde 94,6 oranında doğru sonuç verdi. Doğruluk, görsel tanıların laboratuvarda daha uzun testler içeren bir tanesiyle karşılaştırılmasıyla kontrol edildi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up