Haberler

Google Çeviri’ye gerçek zamanlı transkripsiyon özelliği geliyor

0

Google Çeviri, insanların konuşmalarını başka bir dile çevirmesini ve ardından gerçek zamanlı olarak yazmasını sağlayacak yeni bir özellik sunacak.

Google Çeviri’ye gerçek zamanlı transkripsiyon özelliği geliyor

Google Translate ürün yöneticisi Sami Iqran, San Francisco’daki bir basın etkinliğinde yaptığı röportajda “Cep telefonunuz uzun konuşmalarda bir dil çevirmenine dönüşüyor.” şeklinde konuştu.

Yeni özellik şu anda geliştirilme aşamasında ancak Google yetkilileri bunu birkaç ay içinde Android cihaz kullanıcılarına sunmayı umduklarını söyledi. Iqran, Google’ın hala çevirinin daha iyi çalışmasını sağlamak için gürültüyü filtrelemek adına bazı sorunları gidermesi gerektiğini ekledi.

Transkripsiyonun bir metin dosyası olarak kaydedilmesini de sağlayacak olan yeni özellik, onu kullanmak için internet bağlantısı gerektirecek. Çünkü hem metni çevirmek hem de metni metin biçimine dönüştürmek için yeterli işlem gücüne ihtiyaç duyuyor ve birçok cihaz yeterince güce sahip değil. Gerçek zamanlı transkripsiyon da kolay değil çünkü uygulamanın hem konuşmanın kadansını hem de duraklamaları yorumlaması ve gerektiğinde noktalama işaretleri eklemesi gerekir.

Gerçek zamanlı transkripsiyon özelliği yalnızca telefonun mikrofonu tarafından yakalanan konuşmayla çalışacak ancak Google önceden kaydedilmiş ses dosyalarını daha sonraki bir tarihte yazıya dökme yeteneği eklemeyi umduğunu belirtti.

Google uygulamanın algoritmalarının, normal kullanımdan öğrendikçe ve geliştirdikçe yazıya aktarılan konuşmanın zaman içinde daha doğru olacağını ekledi. 

Bu özellik, işitme engellilere yönelik ve akıllı telefonlarında insanların konuşmalarının bir transkripsiyonunu görmelerini sağlayan Android’deki Live Transcribe uygulamasına biraz benziyor ancak bu uygulama konuşmayı başka bir dile çeviremiyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up