Haberler

IBM, deniz suyundan yapılabilecek yeni pil teknolojisi geliştiriyor

0

IBM, ağır metallerin üretilmesini gerektirmeyen ve lityum iyon teknolojisinden daha verimli olabilecek yeni bir pil tasarımı konusundaki çalışmalarını detaylandırdı.

IBM, deniz suyundan yapılabilecek yeni pil teknolojisi geliştiriyor

Akıllı telefonlardan Tesla araçlarına kadar neredeyse tüm şarj edilebilir elektronik sistemler, enerjilerini dahili kimyasal işlemlerine güç vermek için kobalt ve nikel kullanan lityum iyon pillere depolar. Ancak elektrikli araç üreticileri gibi şirketlerin artan talebi nedeniyle metallerin fiyatı son yıllarda hızla arttı. Bu metallerin çıkarılması da madenciliğin yapıldığı ülkelerde ciddi bir insan ve çevre ücretini zorlamaya başladı.

IBM’in yeni pil teknolojisi, şirketin deniz suyundan üretilebileceğini söylediği ancak açıklanmayan üç tescilli malzemeye dayanıyor. Tasarım, ağır metalleri veya kaynak kaygıları olan diğer maddeleri kullanmıyor. 

Deniz suyundan üretilen pil, günümüzün lityum iyon hücrelerini performansta bile yenebilir. IBM, tasarımı destekleyen üç özel malzemenin daha az yanıcı olduğunu, deniz suyunun bolluğu sayesinde teorik olarak daha ucuz olabileceğini ve daha iyi güç yoğunluğu sağlayabileceğini belirtiyor.

IBM araştırmacıları tarafından yapılan ilk testler, “yüksek güç için yapılandırılmış” bir uygulamada pili yüzde 80’e şarj etmenin beş dakikadan az sürdüğünü gösterdi. 

IBM, bu faktör için optimize edildiğinde bu yeni pil tasarımının 10.000 W/L’yi aştığını ve mevcut en güçlü lityum iyon pillerden daha iyi performans gösterdiğini ekliyor. Ayrıca şirkete göre testler, bu pilin uzun ömürlü bir döngü için tasarlanabileceğini gösterdi ki bu da onu akıllı güç şebekesi uygulamaları, uzun ömür ve istikrarın önemli olduğu yeni enerji altyapıları için bir seçenek haline getirdi.

IBM ayrıca ticari bir versiyon geliştirmek için Mercedes-Benz, elektrikli parça tedarikçisi Central Glass Co.Ltd. Ve pil üreticisi Sidus’un araştırma kolu ile işbirliği yaptığını da duyurdu. Bilişim teknoloji şirketi, hedefin yaklaşık bir yıl içinde bir ilk prototip hazırlamak olduğunu söyledi ancak girişimlerin ticari olarak uygulanabilir bir ürünün geliştirilmesine yol açıp açmayacağının hala belirsiz olduğunu vurguladı.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up