Haberler

Lenovo, Intel ve Harvard sıvı soğutmalı süper bilgisayar için bir arada

0

Cannon, Harvard araştırmacılarının deprem artçı tahmini, kara delik araştırmaları ve grip salgını tahminleri gibi alanlarda modelleme ve simülasyon yapmalarına yardımcı olan 30.000’den fazla ikinci nesil Intel Xeon Ölçeklenebilir işlemci çekirdeğinden oluşuyor.

Lenovo, Intel ve Harvard sıvı soğutmalı süper bilgisayar için bir arada

Lenovo, Intel ve Harvard, sunucu bileşenlerinin daha düşük sıcaklıklarda çalışmasına olanak sağlayan ve sonuçta enerji kullanımını azaltırken performansı artıran Lenovo’nun Neptune teknolojisi ile sıvı soğutma teknolojisini tasarlamak için işbirliği yaptı.

Lenovo performans geliştirmelerinin, şirketin “From Exascale to Everyscale” çözümünü kullandığı her yerde geniş ölçekli kullanıcı teknolojilerini geniş bir kullanıcı dünyasına getirme konusundaki odağını yansıttığını söylüyor.

Cannon depolama sistemi, Massachusetts Green High Performance Computing Center’daki birincil hesaplama konumlarıyla birlikte birden fazla konumda bulunuyor. Cannon kümesinde Lenovo Neptune’nin doğrudan düğüme su soğutması bulunan 670 Lenovo ThinkSystem SD650 sunucusu ve soket başına 24 çekirdek ve düğüm başına 48 çekirdek içeren Intel Xeon Platinum 8268 işlemciler bulunuyor.

Lenovo’ya göre her bir Cannon düğümü önceki küme düğümlerinden birkaç kat daha hızlı, Earth’ün jeofizik modelleri gibi işler önceki sistemden 3-4 kat daha hızlı çalışıyor.

Üretimin ilk dört haftasında Cannon, 21 milyon CPU saatini kullanarak 4,2 milyondan fazla iş yaptı.

Projede yer alan Harvard yetkilileri ise bilgisayar kümesinin artan işlem performansı ve Cannon kümesinin daha hızlı işlenmesiyle, araştırmacıların artık veri deneylerinde bir şeyler deneme, başarısız olma ve tekrar deneme şansına sahip olduğun söylüyor. 

Konseyin çalışmalarına 2020 yılında başlaması bekleniyor.

Lenovo ayrıca devlet ve akademik kuruluşların ötesinde tüm kullanıcılara exascale teknolojisini getirmeyi amaçlayan bir Exascale Visionary Council oluşturdu. Hesaplamalı kimya, jeo-uzamsal analiz, astronomi, sağlık ve meteoroloji gibi alanlarda dünyanın en büyük zorlukları üzerine çığır açan araştırmalara öncülük ediliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up