Haberler

Google kuantum üstünlüğünü tamamlıyor

0

13 yıllık çalışmanın ardından Google, kuantum bilgisayar kullanma yarışında lider olduğunu iddia ediyor. Öyle ki teknoloji devi, kendi kuantum bilgisayarının 10 bin yıl sürecek bir hesaplamayı sadece 200 saniyede tamamladığını resmen açıkladı.

Google kuantum üstünlüğünü tamamlıyor

“Sycamore” olarak adlandırılan kuantum bilgisayar, hızlı ve yüksek kalitede kuantum mantık kapıları ve önyükleme yapmak için 54-bitlik bir işlemci içeren devasa bir teknoloji ve mühendislik ürünü.

Klasik bilgisayarlardan (akıllı telefonlar ve kişisel bilgisayarlar gibi çoğu cihazı çalıştıran bilgisayar türleri) hemen hemen her yönden üstün ve kuantum hesaplamada büyük bir gelişme.

Bu buluş, “kuantum üstünlüğü” olarak adlandırılıyor ki bu da aslında kuantum bir bilgisayarın çoğu klasik bilgisayarı zorlayacak bir sorunu çözebileceği anlamına geliyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, Sycamore’un başarısının Google’ın kuantum mekaniği ilkelerini hesaplama problemlerini çözme çabalarında önemli bir kilometre taşı olduğunu söylüyor. Kuantum bir bilgisayar inşa etmenin tümünün, insanların çevrelerindeki dünya hakkında anlamadıkları her şeyi bulmak gibi olduğunu açıklıyor.

Sundar Pichai, test hesaplamasının yalnızca Google’ın kubitleri (kuantum bit) kontrol ettiği için 200 saniye sürdüğünü ancak yeterince az sayıda ve büyük bir ölçekte klasik bir bilgisayardan daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

Google AI Quantum bilim insanları Martinis ve Sergio Boixo, Sycamore’un tamamen programlanabilir bir kuantum bilgisayar olduğunu söylüyor. Artık Google, bilgisayar bilimi uygulamaları için sertifikalandırılabilir kuantum için yaygın olarak kullanılan ilk algoritmaya sahip.

Şirket bu algoritmanın testinin devam ettiğini ve önümüzdeki aylarda bunu onaylanabilir rastgele sayılar sağlayabilen bir prototipte uygulamayı planladıklarını belirtti.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up