HaberlerYAPAY ZEKA

Nöbet geçirme öngörüsü neredeyse mükemmel olan bir AI sistemi geliştiriliyor

0

Daha önce gece nöbetlerini tahmin edebilen akıllı bir kol bileziği geliştirilmişti ancak şimdi bir çift araştırmacı daha umut verici bir şey yarattı: epileptik nöbetleri yüzde 99,6 doğrulukla tahmin edebilen bir AI sistemi. Daha da iyisi bu yapay zeka, bir saat önce atağı tahmin edebilir. 

Nöbet geçirme öngörüsü neredeyse mükemmel olan bir AI sistemi

IEEE Spectrum’un bildirdiği gibi epileptik nöbetler geçiren insanlar, ilaç kullanarak ataklarını kontrol etmek için yeterli zamanı kazanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise dünyada yaklaşık 50 milyon insan şu anda epilepsiye sahip ve bu hastaların yüzde 70’i nöbetlerini ilaçla kontrol edebiliyor.

Amerika’nın Lafayette eyaletinde bulunan Louisiana Üniversitesi’nden Hisham Daoud ve Magdy Bayoumi tarafından geliştirilen yeni AI sistemi, mevcut tahmin yöntemlerinden büyük bir adım atıyor. Mevcut diğer yöntemler hala bir EEG (electroencephalogram) testi ile beyin aktivitesini analiz eder ve daha sonra öngörücü bir model uygular. Yeni yapay zeka yöntemi ise beyin aktivitesini haritalayan derin bir öğrenme algoritması ve bir nöbet sırasında aydınlanan elektrik kanallarını aynı anda tahmin edebilen başka bir yöntemle yapıyor.

Bu tekniğin yaygın kullanım için uygun hale gelmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor çünkü ekip, gerekli algoritmaları işlemeye yardımcı olacak özel bir çip üzerinde çalışıyor ancak bu, epilepsili hastalar için yaşamı değiştiren bir haber olabilir.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up