Haberler

Google, konuşma dilindeki arama sorgusunu şimdi daha iyi anlıyor

0

Google Search, bazen konuşma, bazen garip bir şekilde ifade edilen sorguları deşifre etmede daha da iyi bir hale geldi. Bu yeni kabiliyet, “arama” işleminde kelime dizilerinin önemini tanıma gücü veren İki Yönlü Kodlayıcı Temsilcileri veya BERT adlı dil işlemesi için sinir ağı tabanlı bir teknik uygulanarak mümkün hale geldi. Şirket ürünün, son beş yıldaki ve “arama” tarihindeki en büyük atılımlarından biri olduğunu söyledi.

Google şimdi daha fazla konuşma dilindeki arama sorgusunu anlıyor

Kelime dizilerini tanıma yoluyla Search ayrıca sorgudaki kelimelerin içeriğini de anlayabiliyor. Örneğin İngilizce için “for” ve “to” gibi edatların cümleye verdiği anlamları ve sorguları anlamak artık daha iyi. Eski sürümde “brazil traveler to USA need a visa.” cümlesi arandığında, sonuçların en üstünde Brezilya’ya seyahat etmek isteyen Amerikalılar’a hitap eden sonuçlar listeleniyordu. BERT uygulandıktan sonra elde edilen sonuçlar şimdi bir ABD vizesinin Brezilyalı olarak nasıl alınacağına dair bilgilerle bağlantılı.

Bir başka örnek ise BERT öncesi Google, “Birileri için eczaneden ilaç alabilir misiniz?” gibi bir şey yazıldığında reçetenin nasıl doldurulduğuna dair genel sonuçlar verirdi. Şimdi Search, başkası için nasıl reçete yazılacağına dair talimatlar ile sonuçları önceliklendiriyor.

Büyük güncellemeye rağmen Google, Search’ün hala mükemmel olmaktan uzak olduğunu itiraf ediyor. Dil anlayışı süregelen bir sorun olmaya devam ediyor ve Google ekibi Search’ü geliştirmeye devam etmek için motivasyonunu yüksek tutuyor.

BERT şimdilik sadece ABD’de yapılan İngilizce aramalarına uygulanacak fakat Google zaman içinde daha fazla bölgeye ve dile ulaşma şansını genişletmeyi planlıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up