HaberlerİŞ ANALİTİĞİYAPAY ZEKA

Çalışanlar yapay zeka çağına nasıl dahil olabilir? 

0

Teknolojiler, kendi kendini süren otomobillerden ve teslimat drone’larından yüz tanıma ve güvenlik sistemlerine kadar her şeyde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte teknolojinin günlük yaşamın birçok alanında dönüştürücü bir etkisi olduğu açıkça görülmekle kalmıyor, dikkat çekici bir şekilde AI ve ML’in istihdam üzerindeki etkisine yöneliyor.

Çalışanlar yapay zeka çağına nasıl dahil olabilir? 

Birçok gözlemci, yapay zeka ve makine öğreniminin çok sayıda çalışanın rolünün yerine geçerek işsizliğin artmasından korku duyulduğunu belirtiyor. Bazı tahminlere göre AI gelecek 15 yıl içinde mevcut işlerin yüzde 40’ını değiştirmesi, duyulan bu korkunun temelini oluşturuyor.

Bu öngörü, AI’ya yapılan yatırımın, ilk uygulayıcıların yüzde 25’ten yüzde 70’e yükseldiğini gösteren ABD merkezli Constellation Research tarafından yürütülen 2018 AI çalışması tarafından destekleniyor. Bu teknolojiyi ilk benimseyenlerin çoğu, teknolojilerin işyerini kökten değiştirebileceğine inanıyor.

AI’nın işyerinde ve bazı rollerde bir etkisi olacağı açık olsa da olumsuzluğa kapılmamak önemlidir. Bunun yerine teknolojinin, mevcut işleri artırmak ve çalışanlar için değer katmak için nasıl kullanılabileceğine odaklanmak gerekir.

AI’nın 2030’a kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolara kadar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle durumun o kadar da negatif olmadığı söylenebilir.

Yeni fırsatlar yaratmak

AI araçları daha güçlü hale geldikçe işyerinde nasıl bir değer katabileceklerine dair düşünceler ortaya çıkıyor. Birçok insan, yapay zekanın veya makine öğreniminin insanları değiştirmek yerine sadece dijital asistan olarak hareket edebileceklerine inanıyor.

AI araçları, manuel ve tekrarlayan görevlerle üstlenmekte oldukça başarılı. Bu, faturaların ve makbuzların işlenmesinden büyük hacimli verilerden raporların hazırlanmasına kadar değişebiliyor. Söz konusu araçlar, insanların bu tür işleri yapma gereksinimini ortadan kaldırırken aynı zamanda onların zamanlarını daha üst düzey faaliyetlere odaklamalarına da izin veriyor.

Çalışanlar bu sayede daha stratejik faaliyetler için zaman harcayabileceği vakte sahip oluyor. Ayrıca çalışanların rollerini tamamen değiştirmeleri ve diğer becerilere olan artan talepten yararlanmaları için de bir fırsat söz konusu. Örneğin, AI ve ML büyük oranda büyük veri kümelerine dayandığından veri mühendislerine olan ihtiyaç günden güne artıyor.

Indeed Job’a göre veri mühendisleri, daha geleneksel veri bilimcilerine kıyasla neredeyse dörte bir oranında aranan meslek. Veri mühendisleri, şirketleri teknolojik yenilikler için hazırlayabilir ve otomasyon projelerini yürütebilir. Ayrıca iş faaliyetlerinin tüm alanlarını destekleyen veri tabanlı sistemleri tasarlama, oluşturma ve sürdürme konusunda uzman olarak hareket edebilme olanağına da sahip.

AI ve ML’nin önümüzdeki yıllarda kurumları hızla değiştirmeye devam edeceği kaçınılmaz bir gerçek. Bununla birlikte çalışanlar, bu değişikliklerden korkmak yerine, bunlardan faydalanma fikrine hazır olmalı.

Tekrarlanan, manuel görevlere odaklanma gereğinden kurtulmuş olan çalışanlar artık insan becerilerini daha iyi kullanan rollerden faydalanabilme olanağına sahip. Bunlar veri biliminden ve diğer BT ile ilgili işlerden müşteri destek ve araştırmalarına kadar her şeyi kapsıyor. Tüm bunların ışığında AI ve ML sayesinde çalışanlar, olanaklarla dolu bir alanda yer alacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up