HaberlerYAPAY ZEKA

Google yapay zekası ALBERT, çoklu NLP performans testlerinde en üst sırada yer alıyor

0
Google AI’dan (eski adıyla Google Research) ve Chicago’daki Toyota Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, insan performansını aşan son teknoloji sonuçları elde eden bir AI modeli olan ALBERT’i yarattı. ALBERT, Stanford Question Dataset karşılaştırma kriterinden (SQUAD), 92,2 puan aldı. 89.4 puanını Genel Dil Anlama Değerlendirmesi (GLUE) kriterinden alan ALBERT, RACE (ReAding Comprehension from English Examinations)’in Yeniden Okuduğunu Anlama kriterine göre de yüzde 89,4 puan aldı.

ALBERT’a çoklu NLP performans testlerinden tam puan
ALBERT, OpenReview.net ve arXiv’de yayınlanan bir bildiriye göre “bellek tüketimini azaltmak ve BERT eğitim hızını artırmak için parametre azaltma tekniklerini kullanan”, transformer tabanlı bir BERT sürümüdür. Bildiriler, 2020 Nisan’ında Etiyopya’nın Addis Ababa kentinde gerçekleşecek olan Uluslararası Öğrenme Temsilcileri Konferansı’nın (ICLR) bir parçası olarak diğer makalelerin yanı sıra yayımlandı. ICLR, Afrika’da düzenlenen ilk uluslararası AI topluluk konferansı olacak.

Temel benchmark testlerinde en üst sırada yer alan ALBERT, en yeni BERT türevi. Yıl içerisinde Facebook AI Research, en gelişmiş sonuçları elde eden bir model olan RoBERTa’yı ve Microsoft AI araştırmacıları, en üst sıralarda yer alan bir model olan Multi-Task Deep Neural Network’ü (MT-DNN) tanıttı. Modellerin her biri ortalama insan performansını geride bırakan bir performans sergiliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up