HaberlerYAPAY ZEKA

Alibaba ilk AI yongası Hanguang 800 tanıttı

0

Alibaba Salı günü yapay zeka (AI) işlemlerine güç veren ilk yongasını açıkladı. Bu hamle, hızla büyüyen bulut bilişim ticaretini artırabilir. 

Alibaba ilk AI yongası Hanguang 800 tanıttı

Hanguang 800 olarak adlandırılan çip, e-ticaret devinin belirttiğine göre genellikle bir saat süren bilgisayar işlemlerini beş dakikaya kadar kısaltabiliyor.

Alibaba, çipin şu anda şirketin ticari faaliyetlerinde dahili olarak özellikle e-ticaret sitelerinde ürün arama ve otomatik çeviri, kişiselleştirilmiş tavsiyeler, reklamcılık ve akıllı müşteri hizmetleri alanlarında kullanıldığını söyledi. Bunlar alanlar kapsamlı bilgi işlem görevleri gerektiren alanlardır ve Hanguang 800, bu süreçleri hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Büyüyen bilişim ticareti

Bir Alibaba sözcüsü, CNBC’ye şirketin çipi bağımsız bir ürün olarak satma planının olmadığını söyledi. Bunun yerine şirket, çipi bulut bilişim ürünlerinde kullanmayı planlıyor.

Çipi kendi bulut bilişim işinde kullanmak, Alibaba’nın müşterilerine yeni bulut hizmetleri satmasını sağlayabilir. Bulut işi, Alibaba’nın en hızlı büyüyen bölümü ve yönetim tarafından gelecek için kritik bir alan olarak işaretlendi. Alibaba, AI çipleri gibi yeni inovasyonların daha fazla müşteri çekmesine yardımcı olacağını umuyor. 

AI uygulamalarını kullanan şirketler akıllı algoritmaları eğitmek için büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor ve bu işlemler birkaç gün veya hafta sürebiliyor. Huawei, veri merkezlerinde kullanılmasını amaçladığı Ascend 910 adlı kendi AI yarı iletkenini, “dünyanın en güçlü AI işlemcisi” olarak geçtiğimiz ay tanıtmıştı. Alibaba’ın AI çiplerine yönelmesi de Huawei’nin bu iddiasını takip ediyor. 

Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden ikisi olan Alibaba ve Huawei’nin AI çiplerinin piyasaya sürülmesiyle başkent Pekin bu yarı iletkenleri, daha yüksek değerli ürünlerin üretimini artırmayı amaçlayan bir hükümet girişimi olan “Made in China 2025” planının önemli bir alanı olarak vurguladı. Çin, 2020’de kullandığı yarı iletkenlerin yüzde 40’ını ve 2025’te yüzde 70’ini üretmeyi hedefliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up