Haberler

IBM tedarik yönetimi için yeni bir blok zinciri ağı başlattı

0

Teknoloji araştırma şirketi Gartner, 2023 yılına kadar blockchain’in küresel hareketi ve yılda 2 trilyon dolarlık mal ve hizmetin izlenmesini destekleyeceğini söylüyor. Bu öngörü çerçevesinde geliştirilen yeni blockchain ağı, ‘Tedarikçine Güven’ olarak adlandırılıyor ve ağın diğer kurucu katılımcılar arasında IBM’in yanı sıra Anheuser-Busch InBev, Cisco, GlaxoSmithKline, Lenovo, Nokia, Schneider Electric gibi firmalar yer alıyor.

Manuel tedarik yönetiminde yeni blockchain ağı

Hammadde, stok ve mamullerin hareketini ve depolanmasını izlemek gibi mal ve hizmet akışını denetlemeyi içeren tedarik zinciri yönetimi, internete bağlı bilgisayar ağı tarafından paylaşılan bir veritabanı olan blockchain teknolojisinden faydalanabilecek bir alan olarak tanımlanıyor.

Bir blockchain uzmanı olan Chainyard, IBM’in blockchain platformunu kullanarak ağı oluşturmak ve teknolojiyi sağlamak için çalışıyor. Katılımcı olan diğer şirketler de tedarikçi verilerini ağa koyuyor ve ağı genişletmek için uzmanlıklarına katkıda bulunuyor.

IBM, tedarikçilerin geleneksel yönetim metotlarında genellikle kimlikleri doğrulamayı ve ISO sertifikaları, banka hesap bilgileri, vergi sertifikaları ve sigorta sertifikaları gibi belgeleri takip etmeyi zorlaştıran manuel işlemlerden oluştuğunu belirtiyor. Şirket, merkezi olmayan bir yaklaşım ve blockchain üzerine kurulu sabit bir denetim izi kullanarak yeni ağın zaman alan manuel işlemleri ortadan kaldıracağını, sahtekarlık ve hata riskini azaltmaya yardımcı olacağını belirtiyor.

IBM blokchain yetkilisi, IBM’in kendi tedarik organizasyonunun, yeni tedarikçileri işe almak için harcadığı sürede yüzde 70 ila 80 oranında bir azalma ve kendi işinde idari maliyetlerde yüzde 50 oranında bir düşüş öngördüğünü belirtiyor.

IBM’in dünya genelinde 18.500 tedarikçisine sahip olduğunu ve ilk birkaç ay içinde kendi Kuzey Amerika tedarikçilerini 4.000’e getirerek ‘Tedarikçine Güven’ ağını kullanmaya başlayacağını söyledi. Yeni blockchain ağı mevcut katılımcılarla sınırlı bir mevcudiyete sahip ve 2019’un üçüncü çeyreğinde ticari olarak piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up