Haberler

Intel’in yeni AI çipleri protez ve otonom arabalara güç sağlayabilir

0

Intel, insan beyninden sonra modellenmiş olan Loihi “nöromorfik” derin öğrenme yongaları üzerinde çalışmaya devam ediyor. Şirket, 64 Loihi yongası ve 8 milyon nöron adı verilen Pohoiki Beach isimli yeni bir sistem ortaya koydu. Pohoiki Beach, otonom sürüş, elektronik robot yüzeyi, protez uzuvları ve daha fazlasıyla birlikte kullanmak için normal CPU’lardan 1000’e kadar daha hızlı ve 10.000 kat daha verimli AI algoritmalarını çalıştırabiliyor.

Intel’in yeni AI çipleri protez ve otonom arabalara güç sağlayabilir

Loihi yongaları, 8 ila 32 Loihi yongası içeren bir “Nahuku” kart üzerine inşa edildi. Pohoiki Beach sistemi, Intel’in Arria 10 FPGA geliştirici kitiyle arayüzlenebilen birden fazla Nahuku anakartını içeriyor.

Pohoiki Beach’in seyrek kodlama, yol planlama ve eşzamanlı lokalizasyon ve haritalama (SLAM) dahil olmak üzere sinir benzeri görevlerde iyi bir performans göstermesi bekleniyor. Bu görevlerin hepsi otonom sürüş, robotlar için iç mekan haritalama ve verimli algılama sistemleri için kullanılan algoritmalardır.

Intel, belirli protez bacak tiplerini daha uyarlanabilir hale getirmek için kullanıldığını, yeni ve etkin kameralar aracılığıyla nesne takibine güç verdiğini ve bir iCub robotunun elektronik yüzeyine dokunsal girdi sağladığını söyleyerek sistemi örneklendirerek tanıttı.

Pohoiki sistemi göründüğü kadarıyla GPU/CPU tabanlı sistemlerin yanı sıra çok daha az güç tüketiyor. Rutgers Üniversitesi profesörü Konstantinos Michmizos Intel’e verdiği bir demeçte, “Loihi tarafından çalıştırılan ağı karşılaştırdık ve mobil robotlar için yaygın olarak kullanılan bir CPU tarafından işletilen SLAM yönteminden 100 kat daha az enerji tüketirken eşit derecede hatasız olduğunu gördük.” şeklinde konuştu.

Intel, sistemin daha karmaşık sorunlarla başa çıkmak için kolayca ölçeklenebileceğini ve bu yılın sonunda 100 milyon nöronla on katın üzerinde bir Pohoiki Beach sistemini piyasaya sürmeyi planladığını söyledi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up