Haberler

5G ile endüstri dikeylerinin dönüşümü

0

5G ile birlikte çok beklenen altyapı, hükümetlerin dijital ekonomiler sürdürebilmesi, işletmeler için yeni para kazanma fırsatları yaratmak ve tüketici tarafında da 4G’nin üzerinde gerçek bir fark yaratabilmek için vaat edilen daha akıllı ve daha bağlı bir dünya sağlanması bekleniyor. Mart 2019’da Kuala Lumpur’da düzenlenen 5. Yıllık Asya Pasifik Spektrum Yönetimi Konferansı’nda yapılan son Frost & Sullivan anketine göre, katılımcıların yüzde 79’u mobil operatörlerini kapalı alandaki ağ kalitesine göre değerlendirebileceğini söyledi. Malezya katılımcılarının yüzde 93’ü ise Dijital İç Mekan Sistemleri (DIS) kullanılabilirliğinin önemli olduğu konusunda hemfikir.

5G ile endüstri dikeylerinin dönüşümü

Şebeke trafiğinin yüzde 80’i iç mekânlardan kaynaklandığı için iç mekan kullanım durumlarının, 5G ağlarının kilit bir faktörü olacağını söylemek mümkün. 5G’nin sayısının artmasıyla birlikte mobil veri kullanımı, Nesnelerin İnterneti (IoT), sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), 8K canlı video yayını ve konum tabanlı servisler (LBS) gibi yeni uygulamaların yanı sıra katlanarak artacak.

Frost & Sullivan APAC ortak direktörü Mei Lee Quah, anketi “Bu veriler, 5G’den kâr sağlamak için iç mekan müşteri deneyiminin iyileştirilmesi öncelikli ve büyük öneme sahip olacağı anlamına geliyor. İç ortam söz konusu olduğunda, mobil operatörlerin bir sonraki büyüme dalgası için iç mekanlara odaklanmaları gerekiyor.” şeklinde değerlendirdi.

DIS’in konvansiyonel Dağıtılmış Anten Sistemi’ne (DAS) göre avantajları göz önüne alındığında, dünya çapındaki mobil operatörler DAS’tan DIS’e geçiş yapmaya başladılar. Bugüne kadar en dikkat çekici ilerleme, yeni iç mekan kurulumları için yaklaşık yüzde 80 penetrasyon başarısı ile Çin’de olmuştur

Bölgesel olarak DIS’i uygulayan mobil operatörlerin durum incelemeleri arasındaki ortak tema, mobil operatörlerin hızlı bir şekilde dağıtılabilecek, düşük maliyetli, geleceğe yönelik çözümler aradıklarını gösteriyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up