Haberler

Apple iPhone ile iPad’i ayırdı: iPadOS

0

Sadece çok yakın bir süre önce Apple’ın lisans sözleşmesinde adını gördüğümüz iPadOS WWDC etkinliğine yakın bir tarihte sızdırılmıştı. WWDC 2019 etkinliğinde resmi lansmanı gerçekleştirilen yeni işletim sistemi, Apple’ın tablet ürün ailesi iPad’e yeni fonksiyonlar ekliyor. iPadOS ile artık iPad’ler artık aynı anda ikiden fazla uygulama üzerinde eşzamanlı kullanılabilecek. Ekranın alt kısmında yer alan bir kaydırma çubuğu sayesinde uygulamalar arası geçişi kolay hale getiren Apple’ın bu özelliği MacOS’te uzun yıllardır kullanıyordu.

Apple iPhone ile iPad’i ayırdı: iPadOS

iPadOS ile birlikte iPad’ler artık USB flash bellekler ve SD kartlar ile uyumlu hale geldi. Yeni destek ile birlikte yedekleme işlemleri de harici bir belleğe yapılabilecek.

iPadOS ile birlikte Apple, Pencil için de önemli bir adım attı. 20 milisaniye seviyelerinde bir tepki hızına sahip kalemlerin yeni işletim sistemi ile birlikte 9 milisaniyede kullanıcıya yanıt vermeye başladığı açıklandı.

Apple ana ekranda Android platformundan alışkın olduğumuz özet bilgileri de iPad’e getirdiğini açıkladı. Bundan böyle iPad’lerin ana sayfasında takvim, hava durumu, en yeni e-postalar ve web içeriklerine ilişkin özetler görüntülenebilecek. Ayrıca iPad’ler yeni güncelleme ile birlikte bir harici MacBook ekranı hüviyetinde de kullanılabilecek.

Dock, Safari ve Siri iPad’e özel işlevler kazandı

Yeni işletim sistemi ile gelen yeni Dock tasarımında, uygulamalar MacOS’ten alışık olduğumuz şekilde sabitlenebilecek ve simgeler arasında hareket sağlanabilecek.

Apple Safari’deki kullanıcı deneyimini de MacBook seviyesine çektiğini açıkladı. ‘’Apple ile giriş yap’’ özelliği ile web sitelerinde daha rahat gezinebilmeyi vadeden Apple, MacOS’teki tüm tarayıcı kısayollarını iPad klavyesi ile de kullanılabilir hale getirdi.

Son olarak Siri de iPadOS’te unutulmadı. Yeni işletim sistemi ile Siri’ye MacOS benzeri bir erişim sağlanabilecek ve dock’taki Siri simgesine tıklandığında Siri aktif olacak. Kişisel asistanın sesli komut ile aktif hale getirilmesi bu işletim sisteminde de aynı şekilde kullanılmaya devam edecek.

 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up