5G & İLETİŞİMHaberlerTeknoloji

Uçaklara 5G geliyor

0

Uçaklara internet sağlayan Gogo, 2021’de hayatımıza girecek olan 5G’yi Kuzey Amerika semalarına getirmeyi planladığını duyurdu. Gogo, yeni 5G hizmetinin Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki daha küçük ticari havayollarının uçuş sırasında Wi-Fi’yı daha hızlı çalıştırmak için tasarlandığını söyledi.

Uçaklara 5G geliyor

5G bağlantısı, Gogo tarafından üretilen bir özel modemle 2.4GHz spektrumunun ve gelişmiş ışın şekillendirme teknolojisinin bir kombinasyonu ile uçağa iletilecek. Gogo, geleceğe dönük olarak şirketin 5G teknolojisinde sonlara gelirken hız ve bant genişliğini artırma kapasitesine yönelik tüm spektrum türlerini (lisanslı, paylaşılan, lisanssız) ve bantları (orta, yüksek, düşük) destekleyeceğini açıkladı.

5G özelliğine sahip olan uçaklar Gogo’nun 3G ve 4G bağlantılarını yedek olarak kullanabilecekler. Gogo’nun iletişim müdürü Dave Mellin, şirketin test için 5G teknolojisini ilk önce birkaç kulede kullanılacağını ancak tarihinin belli olmadığını söyledi.

Gogo son birkaç yıldır, internete uydular üzerinden ve oldukça hızlı bir şekilde bağlanabilme kapasitesini artırmak üzerine çalışıyor. 2016 yılında 59 adet Gogo donanımlı ticari uçak uydu tabanlı interneti kullanırken, 2018’in sonunda bu rakam SES, Intelsat gibi lider uydu şirketlerinden gelen uydulardan sağlanan bağlantılarla 670’e ulaştı.

Havacılık sektöründe Gogo, Iridium tarafından sağlanan uydu bağlantılı interneti, şirketin internet sağladığı 10.000’den fazla uçağın neredeyse yarısında kullanıyor.

Gogo’ya gelen şikayetlerin çoğu genellikle bağlantı kesintileri ve yavaş hızlarla ilgili. Bunun nedeni ATG sisteminin özellikle bir uçak kuleden kuleye geçtiğinde veya aynı kuleye birden fazla uçak bağlandığında bu sorunlara karşı oldukça hassas olması. Gogo, hem bu gerekçeler hem de zemin tabanlı bağlantılardan daha kolay olması nedeniyle uydu internetine yöneliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up