Haberler

SpaceX, Falcon 9 yüklü Starlink internet uydularını fırlattı

0

Starlink internet uydularını bir süredir uzaya fırlatma çalışmaları yapıyordu. Geçtiğimiz hafta hava koşulları nedeniyle ertelenen fırlatma girişiminden sonra, SpaceX’in gönderdiği 60 adet Starlink uydusuyla yüklü roket, Cape Canaveral’dan başarıyla havalandı.

SpaceX, Falcon 9 yüklü Starlink internet uydularını fırlattı

Yörüngeye yerleşen uyduların Dünya’nın 550 km yüksekliğindeki operasyonel irtifaya konuşlanması planlanıyor. 227 kg’lık üniteler, dünya çapında internet erişimi sağlayan bir ağ oluşturmak için tek bir güneş enerjisinden çekilen itici enerji kullanacak. Fırlatıldıktan sonraki bir saatten daha kısa sürede SpaceX 60 Starlink uyduları beklenen sinyalleri başarıyla gönderdi.

Üçüncü kez uçuş yapan roket, ilk etapta bir uydu gemisine güvenli bir şekilde indi. Yeniden kullanılabilen güçlendiriciler gerekli tüm uyduların gönderilmesi için bir anahtar olacak.

Federal İletişim Komisyonu (FCC)’na sunulan SpaceX Planları, 2020’lerin ortalarında 12.000 Starlink ünitesinin yörüngede yer alacağını ve kırsal alanlarda bile 1 Gbps’ye kadar internet bağlantısı sağlayacağını bildiriyor. 10 milyar dolar değerindeki bu proje kapsamında SpaceX, 2019 ve 2024 yılları arasında iki aşamada uyduları uzaya gönderecek.

SpaceX’in CEO’su Elon Musk, hayali olduğunu ifade ettiği bu proje sayesinde internet bağlantısı bulunmayan bölgelere uygun fiyatlı internet bağlantısı sağlanacağı söyledi. İnternet bağlantısı bulunan bölgelerde de bu proje ile birlikte fiyatların rekabetçi seviyeye ineceğini belirtti.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up