Haberler

Elektrikli otobanlar geliyor

0

Geçtiğimiz dönemde Almanya hükumetinin ‘’hava kirliliğini’’ aşmak adına vatandaşları toplu taşıma araçlarına sevk etmek için ulaşımı ücretsiz hale getireceği konuşuluyordu. Bugünse Almanya ulaşım alanındaki bir başka çevre dostu proje ile karşımızda. Almanya’da Frankfurt ile Darmstadt şehirleri arasındaki 5 kilometrelik mesafe de eHighway olarak isimlendirdiği elektrikli otoban projesinin canlı testlerine başlandı.

Şimdilik testlerde hibrit araçların trafiğe açık şekilde test edildikleri ve yol boyunca tırların üzerinde bulunan kablolardan enerjisini aldığı belirtiliyor. Bu zamana kadar trafiğe kapalı, eski havalimanı gibi alanlarda gerçekleştirilen testler ilk kez akan trafikte tekrar gerçekleştirildi.

Elektrikli otonom projesinin ilk örneği Frankfurt – Darmstadt şehirleri arasında değildi. Projenin daha öncesinde 2016 yılında İsveç’ta planlandığı ve ortaya çıktığı aktarılıyor. Projenin geleceğinde tırların yüzde 100 elektrikle çalışacağı ve dizelin sadece yedek bir önlem olarak kullanılacağı belirtiliyor. Bu konseptin uzun bir süre daha test edileceği ve elektrikli, hibrit tır pazarının belli bir dilimi oluşturduktan sonra kullanıma girmesine bekleniyor.

Elektrikli tırlar üretiminde de yeni atılımlar mevcut

Aralarında Alman otomotiv üreticilerinin de bulunduğu pek çok dünya devi elektrikli otomobil modelleri kadar, tır konseptleri üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu elektrikli, otonom konseptlerinden biri geçtiğimiz dönemde Tesla tarafından görücüye çıktı. Advenced Clean Transportation Expo isimli fuarda bir kez daha görücüye çıkan konseptin yanında Xos, Workhorse Group gibi üreticiler de hibrit ağır ticari araçlarıyla fuarda boy göstermişti.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up